Cazul bebeluşului mort din Suceava, în presa internaţională. Preotul care l-a botezat pe copil e principalul suspect de ucidere din culpă, într-un dosar penal deschis după finalizarea necropsiei copilului, care precizează faptul că micuțul „a avut parte de o moarte violentă după ce plămânii i-au fost inundaţi cu lichid”. Anchetatorii au anunțat că deocamdată nu se știe dacă lichidul e apa din cristelniță sau lapte.
The Guardian, dar şi Daily Mail, care citează AFP, scriu că „Biserica Ortodoxă din România se confruntă cu o presiune uriaşă pentru a schimba ritualurile de botez, după ce un copil a murit în urma unei ceremonii care presupune scufundarea sugarilor de trei ori în apă sfințită”.
În articole, se aminteşte şi de o petiție online care solicita modificarea ritualului și care a adunat peste 56.000 de semnături până joi seară. „Moartea unui nou-născut din cauza acestei practici este o uriașă tragedie”, se arată în mesajul care însoțește petiția. „Acest risc trebuie exclus, pentru a triumfa bucuria botezului”.
Alin Chirilă merge duminică de duminică la biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, unde a avut loc tragedia de acum câteva zile, când un bebeluş a decedat după ce a fost scufundat în cristelniţă. Suceveanul are numai cuvinte de laudă la adresa preotului lovit de ghinion. Spune despre duhovnic că este un om simplu în toate, iubitor de frumos și cultură.
„Necazul cu bebelușul care a murit după botez s-a întâmplat la biserica la care merg duminică de duminică. Nu vreau ca ceea ce scriu aici să sune ca un laudațio, dar simt nevoia să spun câteva cuvinte despre preotul împlicat în tristul eveniment. Sunt impresiile mele sincere și reale despre acest om, așa cum îl percep și l-am simțit de-a lungul anilor.
După ce în urmă cu ceva ani m-am mutat din Iași în Suceava am luat toate bisericile din oraș la rând (cred că fusesem la vreo zece), m-am dus la Liturghii, am ascultat predici, și după ce am ajuns la biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena” acolo am rămas până în ziua de azi.
Cu timpul am început să-l cunosc tot mai bine pe părintele Alexandru și astfel am aflat despre el că este un trăitor, un om simplu în toate, iubitor de frumos și cultură. Slab, tras la față, ai senzația că îl ia vântul de pe stradă la cât e de uscat. Postește mult, se roagă și citește mult. Predicile lui sunt gândite, sunt teologice și au substanță”, povesteşte enoriaşul.