În 2011, autorităţile saudite au arestat un vultur care zbura la mare înălţime, sub suspiciunea că era folosit în misiuni de către agenţia israeliană de spionaj Mossad, recunoscută pentru inventivitatea sa, potrivit Agerpres.
În anul 2010, un post de televiziune a considerat că o serie de atacuri ale rechinilor în apropiere de staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie nu a fost decât o acţiune controlată de Israel pentru a produce daune industriei egiptene a turismului.
Citeşte şi Egiptenii au arestat o barză suspectată de spionaj FOTO
Iranul s-a simţit, la rândul său, ameninţat de animale agenţi. În 2007, armata iraniană a arestat un grup de 14 „veveriţe-spion”, găsite în apropierea unei uzine de îmbogăţire a uraniului. Oficialii au spus că au reuşit să-i prindă pe suspecţi „înainte să reuşească să facă vreo acţiune”. Totuşi, nu toate informaţiile despre animale în misiuni de spionaj sunt atât de exagerate pe cât par. Animalele au fost folosite în armată încă din 1908, când germanii au ataşat pentru prima dată dispozitive pe porumbei pentru a face fotografii din aer.
Unele programe au avut mai mult succes decât altele. Încercarea CIA de a implanta dispozitive de ascultat într-o pisică – supranumită „Operaţiunea Pisicuţa Acustică” – a eşuat din prima zi, când animalul a fost călcat de o maşină în apropierea ambasadei sovietice de la Washington. Potrivit estimărilor, proiectul ar fi costat peste 14 milioane de dolari.
Un alt proiect eşuat a fost la fel de excentricul „Liliacul Bombă”, încercat de SUA în timpului celui de-al Doilea Război Mondial, când liliecii aveau ataşate minidispozitive incendiare şi erau aruncaţi deasupra Japonia. Ideea era ca liliecii să se adăpostească în clădirile de lemn din Japonia, după care să izbucnească în flăcări. Bomba atomică s-a dovedit în cele din urmă mai eficientă.
Citeşte şi Cel mai dulce hamster din lume. Vezi cum a fost surprins de camera de filmat VIDEO
Poate că cei mai de succes recruţi din rândul animalelor au fost delfinii. SUA şi Rusia au confirmat existenţa unor programe ale marinei de instruire a mamiferelor, în cadrul cărora foci şi delfini sunt antrenaţi să identifice mine subacvatice şi să dezactiveze dispozitive inamice.
Însă, la fel ca tinerii militari, delfinii au hormoni şi pot dezerta. În luna martie a acestui an, Ministerul ucrainean al Apărării a fost nevoit să nege informaţiile potrivit cărora trei delfini militari au evadat şi au hoinărit prin Marea Neagră în căutare de parteneri pentru împerechere.