Potrivit România TV, referatului trimis de către procurori la Camera Deputaţilor i s-au anexat şi înregistrări ale convorbirilor lui Borbely cu oficiali de la Apele Române, înregistrări care ar proba faptul că ministrul ar fi favorizat trei firme la atribuirea contractelor. Administratorul uneia dintre firme, Anton Molnar, ajunsese să discute direct cu cei de la Apele Române acordarea contractelor în judeţele Mureş şi Covasna.
În schimbul acestora favoruri, Borbely ar fi beneficiat de executarea unor lucrări de renovare la două apartamente: cel pe care îl deţine în Târgu Mureş şi cel pe care se pare că i l-a cumpărat soacrei, în Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat, în iulie 2011, o percheziţie într-un imobil care aparţinea cuscrei ministrului Laszlo Borbely. Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.
Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.
Procurorii DNA-Serviciul Oradea începuseră atunci urmărirea penală în acest caz împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru.
Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.
În iulie 2011, procuror şef al DNA, Daniel Morar susţinea că „nu există un caz Borbely”, nefiind adusă vreo acuzaţie oficială ministrului Mediului.