CAZUL BODNARIU. Ambasada Norvegiei oferă primele explicaţii

După manifestaţii de stradă în România, dar şi în alte ţări, în urma cazului copiilor Bodnariu care au fost luaţi din familia lor de către autorităţile norvegiene şi plasaţi în alte familii, Ambasada Norvegiei a publicat un comunicat de presă referitor la acest caz.
Romania TV
13 ian. 2016, 13:42
CAZUL BODNARIU. Ambasada Norvegiei oferă primele explicaţii

Reacţia Ambasadei Norvegiei vine după mai multe zile de dezbateri în presa scrisă şi vorbită din România, după mitinguri de susţinere a familiei BoDnariu din Norvegia şi nu în ultimul rând după ce preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş s-au arăta preocupaţi de soarta aestei familii.

Iată comunicatul de presă integral transmis de Ambasada Norvegiei

„In contextul globalizarii si cresterii migratiei, un numar fara precedent de mare de copii si familii cu cetatenie straina sunt in contact cu serviciul de protectie a copilului din Norvegia. Multi dintre copiii care locuiesc in Norvegia au parinti provenind din tari diferite si legaturi familiale in mai multe tari.

Informatii generale

• Serviciul norvegian de protectie a copilului se aplica tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de istoric, nationalitate si stadiul de rezidenta. Interesul superior al copilului reprezinta principala preocupare in activitatea serviciului de protectie a copilului.

• Serviciul de protectie a copilului este in primul rand un serviciu care vine in ajutorul copiilor si al familiilor. Sistemul de protectie a copilului acorda o mare importanta relatiilor de familie si continuitatii in cresterea si ingrijirea copilului. Premiza de baza este aceea ca minorii ar trebui sa fie in grija parintilor lor.

• Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale este responsabil de politica generala de protectie a copilului. Serviciul local de protectie a copilului din cadrul municipalitatilor se ocupa de cazurile de protectie a copilului. Ministerul nu are nicio autoritate de a interveni sau de a da indicatii serviciilor de protectie a copilului in cazuri individuale de protectie a copilului.

Citeşte şi MAE român: În ultimii 5 ani s-au înregistrat 13 CAZURI BOTNARIU în Norvegia

• Norvegia a asimilat in legislatia sa Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului. Conform acesteia, statul in care se afla copilul are datoria de a-l proteja pe baza legislatiei sale.

• Legea Protectiei Copilului este considerata prioritara prin Legea Drepturilor Omului. Interesul superior al copilului este de asemenea asimilat in Constitutia Norvegiei, sectiunea 2014.

• Autoritatile norvegiene au obligatia statutara de a pastra confidentialitatea asupra informatiilor privitoare la cazurile individuale de protectie a copilului, pentru a asigura dreptul la viata privata atat in cazul copiilor, cat si al parintilor. Din acest motiv, nici autoritatile de protectia copilului, nici autoritatile centrale norvegiene nu pot comenta asupra detaliilor din cazurile individuale de protectie a copilului.

• De cazurile de protectie a copilului se ocupa Serviciul de protectie a copilului la nivelul municipalitatilor; acest serviciu nu poate primi instructiuni din partea ministerelor. La nivel regional, Guvernatorul districtual verifica activitatea serviciilor de protectie a copilului.

• Respectand cadrul Conventiei de la Viena privind relatiile consulare din 1963, misiunile diplomatice straine din Oslo pot oferi asistenta cetatenilor lor in cazuri de protectie a copilului.

Statistica

• In fiecare an, aproximativ 53.000 de copii primesc diverse forme de ajutor din partea Serviciului de protectie a copilului din Norvegia. Mai mult de sapte din zece astfel de cazuri au reprezentat masuri de asistenta voluntara pentru copii si familii. Ajutorul poate fi acordat sub forma de sfaturi sau indrumare a parintilor cu privire la practicile parentale, consiliere, ajutor economic, gradinita, etc.

Ordine de plasament

• Un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual numai atunci cand copilul a fost supus unei neglijente grave, maltratare sau abuz. In plus, ordinul de plasament trebuie sa fie necesar si in interesul superior al copilului.

• Actiuni precum violenta fizica sau psihica, rele tratamente, abuz sexual sau alte forme de grava incalcare a modului de ingrijire reprezinta motivele legale pentru emiterea ordinelor de plasament. In Legea de Protectie a Copilului nu exista prevederi care sa permita ingrijire alternativa pe baza religiei.

Citeşte şi Legea pentru Protecţia Copilului din România, similară cu cea din Norvegia: Pedepsele fizice, INTERZISE

• Plasarea unui copil in afara caminului familial, fara consimtamantul parintilor, este intotdeauna o masura de ultima instanta. Un raport recent al Consiliului Europei arata ca Norvegia este printre tarile cu numar scazut de copii aflati in ingrijire alternativa.

• Parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre guvern, dreptul de a fi audiati si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual. O data pe an parintii au dreptul sa depuna cerere pentru revocarea ordinului de plasament.

Adoptii

• In mod normal, parintii de plasament nu isi adopta copiii pe care ii au in plasament. Adoptia reprezinta o masura foarte radicala, care presupune ruperea tuturor relatiilor legale dintre parinti si copii. Acest lucru are loc in foarte putine cazuri. Conditii stricte trebuie indeplinite pentru a adopta un copil impotriva vointei parintilor.

• Serviciul de protectie a copilului, in mod normal, nu va demara procedurile de aprobare a adoptiei impotriva vointei parintilor, in cazurile in care corelarea cu legea imigratiei nu este clara sau in cazurile in care este clar ca parintii si copilul nu au rezidenta permanenta in Norvegia.

Conventia de la Haga din 1996

• Guvernul a solicitat Parlamentului sa consimta la ratificarea Conventiei de la Haga 1996 privitoare la protectia copiilor. Ratificarea va oferi o protectie sporita copiilor in cazurile unde este implicat mai mult de un singur Stat, si va deschide drumul spre o mai buna cooperare internationala pentru prevenirea si rezolvarea cazurilor de protectie a copilului.”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Satele care au devenit magnet pentru bucureșteni. Mulți s-au mutat la țară pe loc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...