Această cerere, semnată de ministrul de externe al Lituaniei și de omologii săi din Marea Britanie, Polonia, România și Suedia, ar urma să fie predată în cursul acestei săptămâni șefei diplomației europene, Federica Mogherini.
Savcenko, considerată eroină națională în țara sa, este judecată în Rusia pentru moartea a doi jurnaliști ruși, uciși în estul separatist al Ucrainei. Ea a anunțat miercuri continuarea grevei foamei și a setei pe care a început-o vinerea trecută.
„Oficialii direct implicați în acest caz fabricat trebuie să suporte consecințele”, a declarat ministrul de externe lituanian pentru AFP. „Noi vedem că protestele, scrisorile și declarațiile (de protest) nu au avut niciun rezultat. Sancțiunile ar trebui să includă, în special, refuzul vizei europene și înghețarea activelor persoanelor care figurează pe o „listă Savcenko”, a subliniat el.
Citeşte şi Ucraineanca pilot Nadia Savcenko a intrat în refuz de hrană şi apă
Occidentul a solicitat în repetate rânduri, dar fără succes, eliberarea femeii pilot ucrainene de la arestarea sa care a avut pe teritoriul rus, potrivit Moscovei. Nadia Savcenko susține că rebelii proruși au capturat-o în iulie 2014 în zona de război din estul Ucrainei și au predat-o apoi autorităților ruse.
Rusia a exclus până acum orice fel de concesie. „Orice intervenție este inacceptabilă în acest caz”, a reacționat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Nu putem accepta încercări de a interveni în procese judiciare în curs de desfășurare în țara noastră, care se derulează în conformitate cu legislația rusă, între care și cazul Savcenko”, a explicat el.
Ucraina a cerut din nou miercuri eliberarea imediată a femeii pilot militar (34 de ani). Tribunalul rus care o judecă urmează să pronunțe verdictul în cazul Nadiei Savcenko în 21 și 22 martie.