Procesul a început luni dimineaţa. Mihai Moldoveanu se confruntă cu mai multe probleme. Niciunul dintre cei cinci martori care erau citaţi pentru termenul de luni nu a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mihai Moldoveanu a stat nu mai puţin de 16 ani după gratii până în momentul în care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis faptul că acesta nu a avut parte de un proces echitabil pentru că nu a fost audiat de magistraţi şi pentru că nu au fost aduse probe în favoarea lui. În urma deciziei CEDO, Mihai Moldoveanu a fost eliberat din închisoare şi s-a obţinut rejudecarea acestui recurs.
În data de 20 octombrie 1995, Mihai Moldoveanu se afla în Oradea, împreună cu doi amici – Georgeta Rotaru-Spanu, funcţionar în Râmnicu Vâlcea, şi Georgica Honciuc, un fost angajat al Ministerului de Interne. Mihai Moldoveanu nu mai avea bani cu care să se întoarcă acasă, în Sfântu Gheorghe.
Aşa că cei doi amici ai săi au încercat să jefuiască un taximetrist, Tibor Vajna. Acesta a scăpat şi a chemat Poliţia. În apropierea locului în care a avut loc tentativa de tâlhărie, poliţiştii au descoperit cadavrul unui alt taximetrist, Adalbert Nagy, care lucra la firma Confort Taxi.
Acesta fusese măcelărit cu 20 de lovituri de satâr. Iniţial, Mihai Moldoveanu a fost citat în justiţie ca martor în dosarul în care cei doi amici ai săi erau acuzaţi de tentativă de tâlhărie. Apoi, a fost arestat, în ianuarie 1996, şi pus sub acuzare pentru uciderea lui Adalbert Nagy.
Tribunalul Bihor l-a condamnat la 25 de ani de închisoare, Curtea de Apel Oradea l-a achitat, considerând că probele nu sunt suficiente pentru condamnare şi, ulterior, un complet al Curţii Supreme de Justiţie a decis, la recursul procurorilor, că sentinţa Tribunalului Bihor este valabilă. Această decizie a Curţii Supreme a fost declarată neechitabilă de către CEDO.
Citeşte şi CEDO a condamnat Turcia în cazul a şase copii ucişi în 1993 de un obuz de mortier al armatei