Corpul victimei, Elenei Grigorieva, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit ciuruit de lovituri de cuţit, în stradă, la începutul săptămânii, în sudul oraşului Sankt Petersburg (nord-vest), al doilea cel mai important oraş din ţară. Rude ale victimei au dezvăluit că aceasta a fost ameninţată din cauza activităţilor sale ca activistă.
Comitetul rus de anchetă a anunţat joi, într-un comunicat, arestarea unui suspect, născut în 1981, originar din fosta republică sovietică Kîrgîzstan, care a mai fost condamnat în justiţie. ”Anchetatorii au primit probe care confirmă că omorul a avut loc în cadrul unui conflict personal”, între ”persoane care se cunoşteau în prealabil”, afirmă comitetul.
Potrivit acestui organism, suspectul se afla în ”stare de ebrietate” şi i-ar fi aplicat victimei ”cel puţin opt lovituri de cuţit la faţă şi în spate”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 20 spre 21 iulie. Anchetatorii subliniază că activista ”ducea o viaţă antisocială, bând adesea alcool, inclusiv cu suspectul”.
Elena Grigorieva era o activistă locală care participa cu regularitate la adunări în favoarea comunităţii LGBT, dar şi a deţinuţilor politici. Ea milita, de asemenea, împotriva anexării Crimeei de către Rusia, dar şi în favoarea altor cauze. Potrivit unui membru al opoziţiei, Dinar Idrisov, Elena Grigorieva ”a fost recent victima unor violenţe şi ameninţări”.
ONG-ul rus de apărare a drepturilor comunităţii LGBT ”Vîhod” (Coming Out), cu sediul la Sankt Petersburg, şi-a exprimat dubiile cu privire la anchetă şi a cerut publicarea probelor care îndepărtează alte motive ale crimei.
Homosexualitatea a fost considerată o faptă penală, în Rusia, până în 1993 şi o boală mentală până în 1999.
Din 2013, o lege pedepseşte cu amenzi şi închisoarea orice faptă de ”propagandă” în rândul minorilor.