Sebastian Ghiţă, dat în urmărire naţională: Instanţa supremă înlocuieşte controlul judiciar cu mandat de arestare preventivă în lipsă

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, joi, cererea DNA privind emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță, după ce acesta a încălcat termenii controlului judiciar. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că, imediat ce va fi găsit, omul de afaceri va putea fi arestat. Până la rămânerea definitivă a hotărârii, pe numele său nu poate fi emis mandat de urmărire naţională sau internaţională.
Romania TV
05 ian. 2017, 05:35
Sebastian Ghiţă, dat în urmărire naţională: Instanţa supremă înlocuieşte controlul judiciar cu mandat de arestare preventivă în lipsă

UPDATE: Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională, joi, la scurt timp după ce instanţa supremă a decis arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat. Numele lui Sebastian Ghiţă şi date despre acesta au fost introduse în aplicaţia „Urmăriţi” a Poliţiei Române, la care au acces toate structurile de poliţie din ţară.

„La data de 5 ianuarie a.c., Poliţia Română a primit un mandat de arestare preventivă emis de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe numele inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian. Conform Codului de procedură penală, pentru localizarea şi prinderea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, a fost dispusă darea în urmărire a acestuia, activitate ce se desfăşoară de poliţişti, sub supravegherea procurorului competent”, a anunţat Poliţia Română.

Potrivit procedurii, în cazul în care Sebastian Ghiţă nu va fi găsit în ţară, iar autorităţile vor avea indicii că acesta a părăsit România, anchetatorii vor cere instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmând să fie dat şi în urmărire internaţională.

UPDATE: În timpul şedinţei e judecată, preşedintele instanţei a fost nevoit să le atragă atenţia procurorilor că depăşesc limitele dosarului pe care îl judecă. Procurorii au invocat reaua credinţă, pentru care avocatul lui Sebastian Ghiţă spune că anchetatorii nu au dovezi. Iată câteva dintre dialogurile ce s-au purtat în instanţă.

PROCUROR DNA : În noaptea de 19 spre 20 decembrie, deşi era supravegheat de poliţie, Sebastian Ghiţă a reuşit să fugă şi să se sustragă.
JUDECĂTOR : Vă atrag atenţia că nu despre asta este vorba astăzi. Vă rog să vă limitaţi la încălcarea condiţiilor controlului judiciar.

*

PROCUROR DNA : Nu se pot invoca motive de boală, a fost contactat telefonic de mai multe ori, deci se sustrage
AVOCAT : Discuţia ţine de reaua credinţă. Poliţia infirmă că a ieşit din ţară. Procurorul afirmă că inculpatul s-a sustras cu rea credinţă, dar nu poate dovedi. Şi eu pot spune că inculpatul este decedat, dar nu am dovezi.

UPDATE: DNA a solicitat judecătorilor înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestarea preventivă, pe motiv că Sebastian Ghiță a încălcat dispozițiile controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din poliție și parchete.

Un procuror DNA a declarat în sala de judecată că Sebastian Ghiță nu s-a prezentat de două ori la IPJ Prahova și nu a mai fost găsit nici acasă, dar nici la alte adrese.

„Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință. El și-a premeditat fuga. Există date și indicii că a fugit și s-a ascuns pentru a se sustrage de la judecată. Deși era supravegheat de trupe speciale, el a reușit să se ascundă. Dispariția sa a fost premeditată și prin desele înregistrări difuzate de România TV, post controlat de Sebastian Ghiță, în care acesta încearcă să arunce vina pe alte persoane. Vă rugăm să emiteți un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca acesta să poată fi dat în urmărire”, a spus procurorul.

De cealaltă parte, avocatul lui Ghiță a recunoscut că fostul deputat a încălcat condițiile controlului judiciar, însă a spus că nu există date că fostul deputat a părăsit teritoriul țării.

Judecătorii instanţei supreme urmează să decidă, joi, dacă înlocuiesc măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă. El a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

Preşedintele Coaliţiei Românilor din SUA: Coldea şi Kovesi au călcat în picioare separaţia puterilor în stat

Procurorii Parchetului instanţei supreme s-au autosesizat în acest caz. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu „felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu”.

Omul de afaceri a mai susţinut că dosarul Realitatea Media a fost „măsluit” şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat „pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem”.

Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român”.

Înregistrare explozivă cu Traian Băsescu din biroul său: „Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii” VIDEO

Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat marţi la sediul IPJ Prahova din Ploieşti, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie alături de şefi din Parchet şi din Poliţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat în 30 decembrie că va lua în discuţie pe 5 ianuarie înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestării preventive în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar.

Decizia anunţată de instanţa supremă a venit după ce, în 29 decembrie, Poliţia a sesizat ICCJ că fostul deputat nu s-a prezentat pentru a semna la sediul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, din Ploieşti, când era programat.

În cazul în care judecătorii consideră că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile controlului judiciar, ar putea emite un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui.

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.

Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. La alegerile din decembrie 2016, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...