Cazul Siria dovedeşte puterea crescândă a Chinei

China va rosti pe viitor în litigii internaţionale "adevăruri neplăcute" şi lumea trebuie să se obişnuiască cu asta, comentează astăzi ediţia internaţională a Ziarului Poporului, un organ al PC chinez, cu referire la blocarea prin veto, de către Beijing, a proiectului de rezoluţie ONU privind Siria.
Romania TV
08 feb. 2012, 13:23
Cazul Siria dovedeşte puterea crescândă a Chinei

Republica Populară China va rosti pe viitor în litigii internaţionale „adevăruri neplăcute” şi lumea trebuie să se obişnuiască cu asta, comentează astăzi ediţia internaţională a Ziarului Poporului, un organ al PC chinez, cu referire la blocarea prin veto, de către Beijing, a proiectului de rezoluţie ONU privind Siria.

Totuşi, în vreme ce unii observatori văd în votul din Consiliul de Securitate al ONU semne clare ale voinţei Chinei de a se impune ca nouă forţă în arena internaţională, alţii apreciază că Beijingul nu face altceva decât să aplice un mai vechi principiu al său – cel al neamestecului în treburile interne ale altui stat. În răstimp, în China creşte neîncrederea faţă de occident

Naţionaliştii chinezi jubilează. Veto-ul exprimat de China în Consiliul de Securitate împotriva rezoluţiei privind Siria este în opinia lor un semnal că Republica Populară nu se mai lasă influenţată de occident şi nu mai aplică orbeşte recomandările SUA. „Dintr-o dată am senzaţia că China este puternică. Tot sprijinul meu”, scrie un comemntator în internet. Un altul scrie că „votul întruchipează forţa Chinei”. În Ministerul de Externe de la Beijing, funcţionarii sunt mai reţinuţi. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liu Weimin, afirmă că ţara sa a avut un comportament total neutru în chestiunea Siriei. „În privinţa acestei ţări nu suntem nici partizani ai unei părţi şi nici adversari ai celeilalte. Noi apărărm cu deplină responsabilitate o poziţie onestă”, a spus Liu.

Totuşi, în spatele votului chinez se află o doză importantă de neîncredere în SUA şi în aliaţii acestora. În China, occidentul este acuzat că a abuzat anul trecut de rezoluţia ONU privind Libia, pentru a executa lovituri militare împotriva trupelor lui Gaddafi. Cu acea ocazie, China s-a abţinut de la vot în forul suprem al ONU. O greşeală similară nu se va repeta, subliniază Guo Xian’gang, cercetător la Institutul pentru Studii Intrernaţionale din Beijing. „China a avut şi de această dată aceeaşi îngrijorare ca şi în cazul Libiei. Dacă s-ar fi votat rezoluţia, occidentul s-ar fi putut folosi de ea pentru a interveni militar în Siria, ceea ce ar fi produs numeroase victime şi distrugeri”, a spus analistul.

În China se invocă frecvent şi războaiele din Irak şi Afganistan, considerându-se că intervenţiile au produs acolo haos şi catastrofe umanitare. Beijingul vede în aceste războaie şi o încercare a SUA şi a Europei, de a impune lumii felul lor de a vedea lucrurile. Ziarul naţionalist chinez Global Times scrie că această „diplomaţie a valorilor” promovată de occident a devenit între timp o unealtă redutabilă în competiţia ce se poartă la nivel global. Cu ajutorul acestui instrument, vestul stârneşte frământări, provoacă revoluţii şi forţează schimbări de regim. Acelaşi Guo Xian’gang afirmă că ţări cum sunt Rusia şi China trebuie să acţioneze în aşa fel încât Consiliul de Securitate al ONU să nu devină o unealtă a occidentului. „În chestiunile internaţionale, Consiliul de Securitate trebuie să se orienteze şi pe mai departre în funcţie de principiile dreptului internaţional, să fie onest şi nepartizan, ocrotind pacea lumii şi stabilitatea”, a spus el.

Ziarul Poporului, organul PC chinez, mai afirmă în comentariul găzduit de ediţia internaţională, că Republica Populară a ajus să stea, graţie puterii sale crescânde, la masa celor puternici în arena internaţională, şi are acum îndatorirea de a se face ascultată. Comunitatea internaţională trebuie să se obişnuiască cu acest nou rol al Chinei, mai subliniază ziarul. Că ţara cu cea mai numeroasă populaţie de pe glob trebuie să-şi impună punctul de vedere în chestiuni internaţionale – aceasta este de înţeles, consideră şi Jin Canrong, profesor de politologie la Universitatea Populară din Beijing. „Interesele naţionale ale Chinei depăşesc astăzi frontierele ţării. Avem interese din ce în ce mai mari şi mai diverse la nivel internaţional. Aceasta şi face ca politica noastră să pară contradictorie. Totuşi, în privinţa strategiei, noi ne ţinem de reformatorul Deng Xiaoping şi de recomandarea sa, aceea să nu facem valuri în arena internaţională. Când e vorba însă de tactică şi de detalii, atunci insistăm asupra intereselor noastre naţionale.”

Aceasta explică însă numai parţial blocarea prin veto a rezoluţiei privind Siria. Căci, spre deosebire de alte ţări cum ar fi Iranul, interesele economice ale Chinei în Siria sunt mai degrabă de rang secundar. China s-a implicat în favoarea puterii de la Damasc mai degrabă fiindcă a văzut ameninţat principiul neamestecului în treburile interne. Beijingul insistă asupra acestui principiu mai ales fiindcă se opune oricărei intervenţii în propria ogradă – în Tibet sau Xinjiang. Şi în trecut China a blocat sau diluat rezoluţii care încălcau acelaşi principiu; nou este doar că Beijingul nu a mai acţionat la umbra Moscovei ci umăr la umăr cu ruşii. Că trebuie acum China să suporte o serie de critici nu e grav, consideră comentatorii chinezi, care se arată încredinţaţi că ţara lor trebuie să aibă curajul să-şi afirme şi apere convingerile. Mai pe şleau, aceasta înseamnă că Beijingul va manifesta pe viitor faţă de SUA şi Europa mai puţină voinţă de compromis în chestiuni de politică externă.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Locul de muncă din România de la stat unde angajații lucrează doar patru luni, dar sunt plătiți pentru tot anul. Cu ce se ocupă în restul timpului
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin