Poliţia britanică a lansat un apel prin care solicită oricare persoană care a văzut vehiculul fostului agent secret rus în ziua în care s-a produs atacul, să dea informaţii despre ce a văzut sau are cunoştinţă despre abominabilele fapte.
De asemenea, autorităţile britanice susţin că neurotoxina a fost „infiltrată” sub forma unei „pudre foarte asemănătoare cu praful obişnuit” în sistemul de ventilaţie al autoturismului BMW al lui Skripal. Mai mult decât atât, pentru serviciile de spionaj britanice nu există niciun secret privind originea neurotoxinei din grupul „Novitchok” („nou venit”, în rusă). Originea acestul agent neurotoxic se află în anii 1970-1980, din ultimele decenii ale „Războiului Rece” dintre Est şi Vest, potrivit AFP.
Din păcate, experţii occidentali cunosc prea puţin din aceste arme chimice redutabile, dar mai ales despre antidotul acestora.
Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica lui, Iulia, de 33 de ani, au fost spitalizaţi în stare critică. Atacul s-a produs în data de 4 martie, în Salisbury (sud-estul Angliei), iar incidentul a provocat o criză diplomatică gravă între Regatul Unit şi Rusia, info4rmează AFP.
Londra a acuzat Rusia că s-ar afla la originea atacului cu neurotoxină şi a anunţat impunerea de sancţiuni Rusiei, care s-au materializat în expulzarea a 23 de diplomaţi de pe teritoriul Marii Britanii.
La rândul ei, Moscova a negat acuzaţiile şi a ripostat faţă de acestea expulzând la rândul său diplomaţi britanci şi închizând British Council – un organism cultural din Rusia.