Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că deciziile privind votul asupra cererilor DNA de retinere şi arestare a senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov au fost luate în baza Legii 96 din 1996 privind Statutul deputatilor si al senatorilo.
Legea prevede că cererile DNA sunt aprobate cu votul majoritţii senatorilor prezenţi.
„Nu a existat niciun fel de comentariu sau opinie potrivnică, a fost acceptat de tot plenul Senatului. E dreptul constituțional al PNL să facă această sesizare la CCR și, în cazul în care va exista o decizie a Curţii, atunci va exista obligativitatea de confozmare la deciziile CCR. (…)
Faceti o anumită greşeală cand consideraţi că preşedintele Senatului conduce Senatul precum generalul trupelor. Preşedintele Senatului reprezintă Senatul in raporturile interinstituţionale. Preşedintele Senatului are un singur vot şi nu răspunde pentru voturile celorlalţi.
Eu nu pot sa răspund pentru modul în care Senatul votează. Nu raspund de procedură. Procedura este cea pe care am supus-o aprobării Senatului şi cea pe care s-a lucrat”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
CITEŞTE ŞI Senatul a votat: DARIUS VÂLCOV poate fi ARESTAT. DAN ŞOVA a scăpat de arestare
Precizările lui Tăriceanu au venit în contextul controverselor legate de valibilitatea votului din Senat în cazul Şova.
Statutul deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentul Senatului prevăd că solicitarea DNA de arestare poate fi aprobată doar cu votul majorităţii membrilor Camerei.
În schimb, Constituţia României stipulează la articolul 76, alin. 2, că „Adoptarea legilor şi hotărârilor Parlamentului – Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu VOTUL MAJORITĂŢII MEMBRILOR PREZENŢI din fiecare Cameră”. CCR a arătat, in decizia 989/2008, ca decizia se ia cu „jumătate plus unul din prezenţi votează arestarea preventivă”.
Întrebat de jurnaliști cine a decis că prevalează regulamentul în fața Constituției, senatorul PNL Cristian Bodea a răspuns că ” a fost decizia comisiei de numărare, președintele de ședință a luat act de ea, așa s-a aprobat”.
„Este decizia președintelui Senatului (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.) de a lua act și de a nu discuta mai mult pe această temă. Vă rog să-l întrebați pe dumnealui, el este responsabil împreună cu comisia de numărare”, a explicat Bodea.
Şi în cazul Elenei Udrea a fost o situaţie similară, când s-a adoptat o cerere DNA de arestare cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
CITEŞTE ŞI Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO