Cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie: Putin ar fi ordonat asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Vladimir Putin a dat ordin, "probabil", ca unul din foştii săi spioni să fie asasinat. Asta reiese după ancheta britanică în acest caz, iar aluziile la implicarea liderului de la Kremlin în otrăvirea fostului agent rus au tensionat deja relaţiile Londra-Moscova.
Romania TV
21 ian. 2016, 15:08
Cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie: Putin ar fi ordonat asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Guvernul britanic a decis joi să-l convoace pe ambasadorul rus la Londra după publicarea concluziilor anchetei privind moartea opozantului Aleksandr Litvinenko, care îl desemnează pe Vladimir Putin drept responsabil probabil, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. 

Potrivit raportului britanic, moartea fostului spion Aleksandr Litvinenko a fost „cel mai probabil” aprobată de preşedintele rus Vladimir Putin, în 2006, în contextul unor mai vechi răfuieli între cei doi. „Președintele rus Vladimir Putin a ‘aprobat probabil’ uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși”, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.

‘Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin’, a menționat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Citeşte şi Misterioasa moarte a lui Aleksandr Litvinenko. S-au aflat ULTIMELE CUVINTE ale fostului spion rus

Diplomația rusă a denunțat joi această anchetă, considerând-o ‘motivată politic’ și lipsită de ‘transparență’. ‘Nu există nicio rațiune să ne așteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic și lipsită de transparență (…) să fie obiectiv și imparțial’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Poliţia britanică a cerut extrădarea a doi suspecţi ruşi

Poliția britanică a cerut joi extrădarea a doi cetățeni ruși – Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun – desemnați ca autorii asasinării prin otrăvire cu poloniu radioactiv a fostului agent FSB (ex-KGB) Alekasandr Litvinenko în 2006 la Londra, conform concluziilor anchetei făcute publice joi de magistratul britanic Robert Owen, citat de AFP.

Cu toate acestea, Rusia nu-i va extrăda pe Lugovoi și Kovtun în Marea Britanie după ce ancheta publică desfășurată la Londra a stabilit implicarea directă a celor doi în asasinarea lui Litvinenko, conform concluziilor făcute publice joi de Owen. O declarație în acest sens a fost făcută pentru RIA Novosti de către avocatul Dmitri Agranovski. Constituția Federației Ruse interzice acest lucru, a explicat el.

Verdictul nagistraţilor britanici riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunțat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape imposibil de detectat.

Litvinenko era critic vehement al lui Putin şi un apropiat al miliardarului rus Boris Berezovski, şi acesta mort în condiţii suspecte, tot la Londra.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Zodiile care își găsesc marea dragoste începând din 23 iulie 2024. Cupidon e de partea lor
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Cum Retragerea lui Joe Biden Din Cursa Prezidențială Afectează Strategia lui Donald Trump
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!