Cazuri de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate anti COVID. Avertismentul Agenţiei Europene a Medicamentului

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că a primit noi informaţii despre 415 cazuri de sânge rare la persoane vaccinate pentru COVID-19, dintr-un total de peste 50 milioane de persoane imunizate cu vaccinuri produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.
Razvan Mihalascu
18 iun. 2021, 08:43
Cazuri de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate anti COVID. Avertismentul Agenţiei Europene a Medicamentului

În zona economică europeană au fost semnalate 10 posizile cazuri de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate anti COVID în rândul a aproape şase milioane de persoane cărora le-a fost administrat serul produs de compania Johnson&Johnson. De asemenea, au existat 405 cazuri de cheaguri de sânge din 45 de milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, a declarat Georgy Genov, director pentru supraveghere farmacologică la EMA, conform agenţiei Reuters, citate de News.ro.

Boala este cunoscută sub numele de purpură trombotică trombocitopenică.

Citeşte şi: Octavian Jurma: „Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero. Guvernul a pus pistolul pe masă și te va lăsa să îți tragi un virus în piept”

Cazuri de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate anti COVID. Ce este purpura trombotică trombocitopenică

Purpura trombocitopenică trombotică sau sindromul Moschowitz este o afecțiune rară a sistemului de coagulare a sângelui care determina tromboze microscopice extensive în vasele de sânge din întreg corpul-microangiopatie trombotică.

Cele mai multe cazuri de boală apar prin inhibiția enzimei ADAMTS13, o metaloprotează responsabilă de clivarea multimerilor mari de factor von Willebrand în unități mai mici.

O formă rară a condiției este moștenită genetic că disfuncție a enzimei. Dacă multimerii mari de factor  von Willebrand persistă, există tendința de coagulare crescută. Celulele roșii, la trecerea prin cheagurile microscopice, suferă stres mecanic, lezindu-și membranele și conducând la hemoliza intravasculară și formarea de schistocite. Fluxul de sânge redus prin tromboză și leziunea celulară determina injurie ischemică a organelor, conform Romedic.ro.

Citeşte şi: Alertă în România: 35 de cazuri de îmbolnăviri cu varianta mutantă Delta

Purpura trombocitopenica trombotică este indicată în cele mai multe cazuri de simptome neurologice cum sunt halucinațiile, comportament bizar, status mental alterat, atacuri cerebrale și cefalee, insuficientă renală, febra, trombocitopenie care conduce la purpura sau echimoze și anemie hemolitica, icter. Datorită mortalității ridicate a bolii netratate, diagnosticul prezumtiv se pune chiar și în prezența anemiei hemolitice și a trombocitopeniei unice, iar terapia este inițiată.

Terapia este astăzi bazată pe plasmafereza pentru a reduce anticorpii circulanți împotriva ADAMTS13 și reîncărcarea sîngelui cu enzima. Plasmafereza reprezintă o transfuzie de schimb prin înlăturarea plasmei pacientului prin afereză și reînlocuirea cu plasmă donată-proaspătă congelată sau criosupernatant. Procedura trebuie repetată zilnic pentru a elimina inhibitorul și a diminua simptomele. Dacă fereza nu este disponibilă, se poate infuza plasmă congelată proaspătă. Plasmafereza trebuie continuată pînă la 1-8 săptămâni până la normalizarea hemoglobinei.

Deși pacienții suferinzi de purpura trombocitopenica trombotică pot fi foarte bolnavi, cu insuficientă multiplă de organ cu ischemie miocardică, insuficientă renală și simptome neurologice, recuperarea poate fi completă după câteva săptămâni de tratament în absența unui infarct miocardic, atac cerebral sau hemoragie cerebrală.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 17 iunie 2021. Scade dramatic numărul românilor care se imunizează

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni