Mai multe cazuri de miocardită semnalate la persoane vaccinate cu Pfizer sunt investigate în Israel. Cele mai multe cazuri au fost semnalate la persoane cu vârste de până în 30 de ani după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech.
Deocamdată nu este clar dacă numărul acestor cazuri este neobişnuit de ridicat şi nici dacă există vreo legătură cu vaccinul anti-COVID de la Pfizer – BioNTech. Nachman Ash, coordonatorul campaniei israeliene de combatere a pandemiei, a anunţat că aceste cazuri vor fi investigate.
Determinarea unei legături cu vaccinul, a explicat responsabilul israelian, va fi dificilă, întrucât miocardita, o afecţiune care adesea se vindecă fără complicaţii, poate fi cauzată de o varietate de virusuri şi un număr comparabil de cazuri a fost raportat de asemenea în anii anteriori, potrivit Agerpres.
Compania Pfizer a transmis că nu a observat o creştere a incidenţei acestei afecţiuni cardiace peste cea normală în rândul populaţiei generale.
România va primi luni cea mai insemnată tranșă de vaccin anti-COVID de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 725.400 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.
Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.
Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:
Centrul Național de Stocare București: 175.500 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 85.410 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 93.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 92.430 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 91.260 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 93.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 93.600 doze.
Până la acest moment, țara noastră a recepționat 4.397.309 doze de vaccin anti-COVID produse de compania Pfizer, iar 3.843.269 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației, potrivit CNCAV.