Cazurile de cancer în rândul tinerilor, din ce în ce mai extinse la nivel mondial! Medicii, în alertă: ”Dacă nu înțelegem acum ce se întâmplă, există încă o întreagă generație care va trebui să se confrunte cu problema asta”

Din nefericire, cazurile de cancer în rândul celor tineri au explodat la nivel global, iar în momentul de față, nici măcar medicii nu înțeleg acest fenomen. De exemplu, ratele de diagnostic în Statele Unite au crescut în 2019 cu 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, adică, o creștere de 12,8% față de 95,6 în anul 2000. Un studiu publicat în BMj Oncology anul trecut a raportat o creștere semnificativă la nivel global a cancerului la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai mari rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest.
Filip Stan
12 ian. 2024, 15:01
Cazurile de cancer în rândul tinerilor, din ce în ce mai extinse la nivel mondial! Medicii, în alertă: ”Dacă nu înțelegem acum ce se întâmplă, există încă o întreagă generație care va trebui să se confrunte cu problema asta”

Cazurile de cancer în rândul tinerilor au explodat la nivel global, fenomenul nedumerind medicii, potrivit Wall Street Journal.

Ratele de diagnostic în Statele Unite au crescut în 2019 la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, o creștere de 12,8% față de 95,6 în anul 2000.

Citește și Concedii medicale 2024. Taxă de 10% pe banii românilor bolnavi, scad indemnizaţiile

Un studiu publicat în BMJ Oncology anul trecut a raportat o creștere semnificativă la nivel global a cancerelor la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai mari rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest.

Medicii sunt într-o cursă contracronometru să afle cauzele acestui fenomen alarmant și cum să îi identifice pe tinerii care prezintă un risc crescut.

”Pacienții devin tot mai tineri”

Medicii suspectează că schimbările care afectează modul în care trăim, mai puțină activitate fizică, mai multe alimente ultra-procesate, noi toxine, toate acestea au crescut riscul de îmbolnăvire pentru generațiile mai tinere.

„Pacienții devin tot mai tineri”, spune dr. Andrea Cercek, care coordonează un program pentru pacienții cu cancer gastrointestinal debutant la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, potrivit studiului BMJ.com.

„Probabil că există o schimbare de mediu, fie în alimentația noastră, fie în medicamentele noastre, fie în ceva ce încă nu am identificat”, spune dr. Andrea Cercek.

Rata de deces din cauza cancerului în Statele Unite a scăzut cu o treime din 1991, datorită numărului în scădere al fumătorilor și a îmbunătățirilor privind tratamentul.

Screening-ul pentru depistarea mai devreme a cancerelor, inclusiv a cancerului de sân, a contribuit, de asemenea, la această scădere.

Deși această boală afectează, în continuare, mai des persoanele în vârstă decât pe cele tinere, creșterea cancerelor debutante este o realitate tot mai dură.

Citește și O ieșeancă bolnavă de cancer locuiește în scări de bloc de trei ani. Ce pensie mizeră îi oferă statul român: „Nu îmi ajunge să mănânc, beau apă din baltă”

Unul din cinci pacienți noi cu cancer colorectal în 2019 avea sub 55 de ani, aproape dublu față de 1995. Acești pacienți mai tineri sunt adesea diagnosticați în stadii avansate.

Rata de deces din cauza cancerului colorectal în rândul pacienților cu vârsta peste 65 de ani scade, dar pentru cei sub 50 de ani, crește.

Medicii sunt disperați să afle ce îi expune pe oameni la un risc atât de mare.

„Dacă nu înțelegem acum ce se întâmplă, există încă o întreagă generație care va trebui să se confrunte cu această problemă”, a declarat dr. Kimmie Ng de la Dana-Farber.

Studiile sugerează că riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer la o vârstă fragedă a crescut pentru fiecare generație născută începând cu anii 1950.

Un studiu a constatat că persoanele născute în anii 1990 prezintă un risc dublu pentru cancerul de colon debutant și de patru ori mai mare pentru cancerul rectal, în comparație cu persoanele născute în jurul anului 1950.

Cancerul debutează cu mutații genetice care determină celulele să se înmulțească în mod necontrolat, răspândindu-se și formând tumori.

Aceste mutații se acumulează odată cu înaintarea în vârstă, așa că și riscurile de cancer cresc.

Totuși, pentru mai mulți tineri, ceva declanșează această cascada de producție celulară haotică mai devreme.

Alimentele prăjite și cele procesate sunt avute în vedere în alte studii privind cancerul colorectal debutant, în timp ce dietele bogate în fibre, fructe și legume probabil că scad riscurile.

Cancerul, inclusiv cel colorectal, de sân și pancreatic, a fost legat de obezitate, iar studiile susțin o legătură între excesul de greutate și unele cancere debutante.