UPDATE. Noul prefect a convocat joi Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care a stabilit că masca protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice unde este aglomerate, decizia urmând a intra în vigoare la miezul nopţii. Autorităţile precizează şi care sunt excepţiile de la această regulă, în conformitate cu precizările transmise de către Ministerul de Interne.
”Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, joi seară, în şedinţă extraordinară, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, constată că la nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă cumulată la 14 zile, în data de 07.10.2021, ora 10.03 este de 11,49/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 08.10.2021 ora 00:00 se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise”, a transmis, joi seară, Prefectura Bucureşti.
Instituţia precizează care sunt excepţiile de la regulile de purtare a măştii:
* În spaţiile publice închise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii:
– angajatul care este singur în birou;
– persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii;
– persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;
– prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 m între persoane;
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
* În spaţiile publice deschise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii:
– desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc;
– persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant;
– persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;
– copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant;
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
media-163362448400057900Ministerul de Interne a transmis, joi, precizări cu privire la portul măştii de protecţie în spaţiile deschise din localităţile cu rata de infectare de peste 6 la mie, explicând că nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă.
Noul prefect al Capitalei Georgiana Alexandra Văcaru a anunţat că o şedinţă extraordinară a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) va avea loc joi pentru a lua noi măsuri în Bucureşti, după decizia adoptată de CNSU, iar măsurile luate vor fi comunicate ulterior.
„Sper să găsesc forţa necesară şi să îmi pun toată cunoaşterea şi priceperea în slujba locuitorilor Municipiului Bucureşti pentru a trece împreună peste aceste momente dificile şi pentru a clădi încrederea care este acum mai importantă decât oricând ca să ne apropiem cât mai rapid pentru ziua în care ne vom relua vieţile. Avem o şedinţă extraordinară a CMBSU. Am vrut să fac o declaraţie scurtă şi să vă spun că trebuie să convoc şedinţa extraordinară a Comitetului şi că vă vom comunica, printr-un comunicat de presă ulterior”, a afirmat Georgiana Alexandra Văcaru, joi la sediul Prefecturii Capitalei.
Masca de protecţie este OBLIGATORIE şi pe stradă. Ce amenzi rişti dacă o ţii sub nas!
Chestionată dacă masca va deveni obligatorie pe stradă în Bucureşti, ea a răspuns: „Am vorbit de proporţionalitate, am vorbit de propuneri şi măsuri clare, eficiente. Aceste măsuri clare vor fi cele pe care le vom stabili şi care există pe agenda de lucru a şedinţei extraordinare. Mai întâi le vom adapta, le vom adopta şi vom reveni cu un comunicat de presă”.
„Măsurile de pe ordinea de zi, excepţiile, vin ca urmare a adoptării a ordinului de modificare a ordinului comun al MAI şi Ministerului Sănătăţii şi vă vom comunica. Aş vrea să aşteptaţi până la comunicatul de presă”, a completat Văcaru.
Arafat: Se evită carantinarea Capitalei, dar sperăm ca oamenii să respecte măsurile
Şeful DSU, Raed Arafat, a afirmat, luni seară, după ce municipiul Bucureşti a trecut de rata de infectare de 9,6 la mie că se evită impunerea carantine i care ar avea ”un impact major”. ”Sperăm ca oamenii să respecte măsurile ca să reuşim să gestionăm situaţia”, a afirmat Arafat.
”Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Se iau măsuri, dar se evită carantinarea unei Capitale care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a declarat, luni seară, Raed Arafat.
Acesta a refuzat să se refere la un prag al incidenţei care ar putea duce, totuşi, la intrarea Capitalei în carantină. ”Se evită carantinarea Capitalei, dar sperăm ca oamenii să respecte măsurile ca să reuşim să gestionăm situaţia”, a mi adăugat şeful DSU. Municipiul Bucureşti a depăşit, luni, rata de infectare de 9,6 la mie, numărul de cazuri fiind în continuă creşetere.
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a trecut joi de 11 la mie, în Capitală. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a ajuns la 11,49, după ce miercuri a fost 10,93.