Proporţional cu creşterea numărului dosarelor de mare corupţie a crescut şi timpul de soluţionare al acestora. Practic, dosarele de mare corupţie se judecă tot mai greu, iar procesele ajung să se întindă şi până la 5 ani, chiar 8-9 ani în anumite cazuri. În plus, numărul dosarelor care se soluţionează în mai mult de cinci ani a rămas constant, neexistând progrese în acest sens.
Asta în condiţiile în care într-un raport al Inspecţiei Judiciare a CSM se apreciază: „Se poate aprecia că un interval de 3 ani de zile reprezintă o perioadă rezonabilă de timp în care se poate soluţiona definitiv o cauză de mare corupţie„.
Potrivit România TV, cel mai frecvent, temporizarea procedurilor judiciare a acestui tip de cauze este determinată nu numai de motive obiective (decurgând din complexitatea dosarelor), dar şi de cauze subiective care conduc la prelungirea duratei de soluţionare, cauze care se concretizează de cele mai multe ori într-o lipsă de fermitate a instanţelor în luarea măsurilor ce ar fi permis judecarea cu celeritate.
„Analiza datelor statistice relevă faptul că numărul dosarelor de mare corupție aflate pe rolul curților de apel și al instanțelor arondate înregistrează o creștere constantă. Astfel, din cele 385 dosare de mare corupție existente pe rolul instanțelor la finalul primului semestru al anului 2015, 77 dosare au fost înregistrate în perioada de referință (primul semestru 2015), iar 17 dosare, deși se aflau în curs de judecată și la ultima raportare, nu au fost evidențiate„, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.
Din analiza datelor statistice mai reiese că la majoritatea instanțelor s-a înregistrat creșterea numărului dosarelor de mare corupție, cu excepția a două curți de apel, unde s-a diminuat numărul acestor cauze. De asemenea, se constată că peste 35% din dosarele de mare corupție înregistrau o durată a procedurii judiciare mai mică de un an, iar 5% mai mare de cinci ani, restul fiind dosare în care durata totală a procedurii judiciare se situează între unul și cinci ani.
„Raportându-ne la structura dosarelor în funcție de vechimea înregistrată în sistemul judiciar, se poate aprecia că ritmul de soluționare a acestora nu este suficient de susținut, aceasta deoarece procentul dosarelor cu o durată a procedurii judiciare între unul și cinci ani a crescut de la 50% la finalul anului 2014 la 60% la finalul primului semestru din 2015, în timp ce procentul dosarelor cu o durată a procedurii mai mică de un an s-a diminuat de la 43,5% la 35%„, se mai constată în documentul citat.