Cazurile de mare corupţie, ţinute ani de zile în instanţe. De ce se amână cele mai scandaloase dosare

Lipsa de fermitate a judecătorilor, principala cauză a tergiversării dosarelor de mare corupţie. Procesele de acest gen ar trebui să dureze, în medie, trei ani, se arată într-un raport al Inspecţiei Judiciare a CSM. Numai că, în ţara noastră, ele se întind chiar şi mai mult de 5 ani.
Filip Stan
04 feb. 2016, 15:07
Cazurile de mare corupţie, ţinute ani de zile în instanţe. De ce se amână cele mai scandaloase dosare

Proporţional cu creşterea numărului dosarelor de mare corupţie a crescut şi timpul de soluţionare al acestora. Practic, dosarele de mare corupţie se judecă tot mai greu, iar procesele ajung să se întindă şi până la 5 ani, chiar 8-9 ani în anumite cazuri. În plus, numărul dosarelor care se soluţionează în mai mult de cinci ani a rămas constant, neexistând progrese în acest sens.

Citeşte şi Corpul de Control al premierului: Ritmul de soluţionare a dosarelor de despăgubiri de la ANRP este foarte lent

Asta în condiţiile în care într-un raport al Inspecţiei Judiciare a CSM se apreciază: „Se poate aprecia că un interval de 3 ani de zile reprezintă o perioadă rezonabilă de timp în care se poate soluţiona definitiv o cauză de mare corupţie„.

Potrivit România TV, cel mai frecvent, temporizarea procedurilor judiciare a acestui tip de cauze este determinată nu numai de motive obiective (decurgând din complexitatea dosarelor), dar şi de cauze subiective care conduc la prelungirea duratei de soluţionare, cauze care se concretizează de cele mai multe ori într-o lipsă de fermitate a instanţelor în luarea măsurilor ce ar fi permis judecarea cu celeritate.

Analiza datelor statistice relevă faptul că numărul dosarelor de mare corupție aflate pe rolul curților de apel și al instanțelor arondate înregistrează o creștere constantă. Astfel, din cele 385 dosare de mare corupție existente pe rolul instanțelor la finalul primului semestru al anului 2015, 77 dosare au fost înregistrate în perioada de referință (primul semestru 2015), iar 17 dosare, deși se aflau în curs de judecată și la ultima raportare, nu au fost evidențiate„, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.

Din analiza datelor statistice mai reiese că la majoritatea instanțelor s-a înregistrat creșterea numărului dosarelor de mare corupție, cu excepția a două curți de apel, unde s-a diminuat numărul acestor cauze. De asemenea, se constată că peste 35% din dosarele de mare corupție înregistrau o durată a procedurii judiciare mai mică de un an, iar 5% mai mare de cinci ani, restul fiind dosare în care durata totală a procedurii judiciare se situează între unul și cinci ani.

Raportându-ne la structura dosarelor în funcție de vechimea înregistrată în sistemul judiciar, se poate aprecia că ritmul de soluționare a acestora nu este suficient de susținut, aceasta deoarece procentul dosarelor cu o durată a procedurii judiciare între unul și cinci ani a crescut de la 50% la finalul anului 2014 la 60% la finalul primului semestru din 2015, în timp ce procentul dosarelor cu o durată a procedurii mai mică de un an s-a diminuat de la 43,5% la 35%„, se mai constată în documentul citat.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Animalul din România care a ajuns să fie vândut în cantități uriașe în străinătate. E considerat un adevărat lux, are carne sănătoasă, iar prețul atinge un nivel record
Capital.ro
Cine e omul din spatele lui Călin Georgescu. Decizia luată acum de procurorii DIICOT
Playtech.ro
Este obligatorie succesiunea dacă există deja un testament? Ce prevede legea în acest caz
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Un magnat din anii '40 a ales să trăiască doar cu pâine și apă. „Hainele lui, mai simple ca ale ultimului lucrător din uzinele sale”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Se iubesc de peste un deceniu. Cuplu neașteptat în showbiz-ul românesc
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Un bărbat a făcut infarct când și-a văzut casa mistuită de flăcări! Acesta a fost transportat de urgență la spital cu elicopterul SMURD. Care este starea lui de sănătate acum
Cancan.ro
Viața dramatică a Ginei Gogean. Cum arată acum și ce s-a ales de fosta campioană olimpică a României
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Un mare cântăreț ne-a părăsit. Tragedie în lumea muzicii. A căzut de la etaj
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Trump impune sancțiuni Curții Penale Internaționale, provocând reacții în Europa
MediaFlux
RUSIA, ULTIMATUM pentru TRUMP! Decizie de la Moscova privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record