„Cererea procurorului general de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la deputatul Silaghi Ioan Ovidiu am trimis-o Comisiei juridice spre analiză şi punct de vedere. Am cerut 30 de zile, dar eu sper să fie rezolvată mai devreme. Cea de-a doua cerere, din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl priveşte pe domnul deputat Liviu Harbuz, tot la fel, punct de vedere al Comisiei juridice. Lucrurile sunt clare, parlamentarul ştie, conform legii, ce instrumente are pentru a contesta şi a-şi declara nevinovăţia”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la finalul şedinţei Biroului permanent, citat de Agerpres.
El a adăugat că deputaţii acuzaţi trebuie audiaţi în cadrul Comisiei juridice, aceasta fiind procedura parlamentară, iar într-un timp relativ scurt şi ‘convenabil pentru toată lumea’ comisia va prezenta un raport pe care Biroul permanent îl va înainta plenului pentru vot şi dezbatere.
‘Pentru a se simplifica lucrurile, în această sesiune noi trebuie să adoptăm un nou Regulament al Camerei Deputaţilor şi un Cod de conduită al deputaţilor şi senatorilor care vizează exact aceste chestiuni, ce se întâmplă cu un parlamentar şi care sunt termenele când el este declarat incompatibil sau în conflict de interese sau i se cere ridicarea imunităţii ori începerea urmăririi penale, care sunt termele pe care fiecare comisie trebuie să le respecte păstrând proporţia şi luând în calcul şi audierea deputatului. Eu voi cere Comisiei juridice să fie extrem de rapidă în aşa fel încât nimeni să nu ne acuze că blocăm justiţia’, a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că ANI a constatat că Liviu Harbuz a fost în stare de incompatibilitate într-o anumită perioadă, iar deputatul a fost informat pe perioada verii cu privire la acest raport.
‘Domnul Harbuz a luat act de cererea ANI, aşa era procedura, să-i putem înmâna documentul oficial. Domnia sa a răspuns prompt, există o schimbare de atitudine la nivelul parlamentarilor. Înainte erau parlamentarii acuzaţi că nu răspund la telefon, că nu sunt găsiţi la adresă, aici lucrurile au fost foarte clare şi până la urmă transferarea obligaţiilor către noi, parlamentarii, de a-l informa pe deputat simplifică lucrurile, decât să-l cauţi la adresa unde locuieşte şi unde vine doar în weekend. Ne-am înţeles cu ANI şi acest pas înainte pe care l-am făcut ne avantajează şi elimină posibilitatea găsirii unor tertipuri de ordin organizatoric, să le spunem aşa’, a încheiat Zgonea.