Judecătorii CCR au amânat pronunţarea tot pentru 8 iunie şi asupra unei excepţii de neconstituţionalitate asupra unei ordonanţe din 2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).
„Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru data de 8 iunie 2021 a cauzele referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în ansamblul său”, conform comunicatului de presă de joi al CCR.
Judecătorii Curţii au amânat pentru aceeaşi dată pronunţarea pe „excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind.1 – 9 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi a ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, mai indică sursa citată.
Tot joi, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca devenită inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind. 8 alin. (1) lit.d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, ca urmare a publicării Deciziei Curţii nr. 547 din 7 iulie 2020, mai arată comunicatul de presă al instituţiei.
Co-preşedintele AUR George Simion a declarat miercuri că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. El şi-a exprimat convingerea că şi judecătorii CCR vor constata acelaşi lucru, deoarece situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură, scrie News.ro.
„Vrem să anunţăm că mâine se va judeca la Curtea Constituţională, începând cu ora 9.00, sesizarea legată de neconstituţionalitatea Legii 55/2020, în integralitatea ei. Este un demers făcut de doamna avocat Silvia Uscov, la care noi am depus la dosar argumente pentru neconstituţionalitate. Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR.
S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate”, a spus George Simion, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Parlament.
Liderul deputaţilor AUR a mai preciazat starea de alertă este în vigoare „doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale”.
„Credem că starea de alertă este în vigoare doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale. Va fi declarată neconstituţională această stare de alertă şi terminăm cu acest coşmar. Noi, AUR, ne asumăm că nu vom mai ajunge niciodată la cazurile în care drepturile şi libertăţile fundamentale să fie îngrădite şi libertăţile principale, de la libertatea de circulaţie până la libertatea şi dreptul fundamental la educaţie, să fie încălcate”, a completat Simion.