CCR a DECIS: Preşedintele României, Traian Băsescu, participă la reuniunile Consiliului European

Curtea Constituţională a decis că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte. Astfel că preşedintele Traian Băsescu participă la reuniunile Consiliului European. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că există un conflict juridic între preşedinte şi premier. Primul-ministru Victor Ponta spune însă că şi el va merge joi la Consiliul European. Decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea României la Consiliul European pune în încurcătură oficialii europeni care se aşteptau ca delegaţia română să fie condusă de către prim-ministrul Victor Ponta. Ponta figurează încă pe site-ul Consiliului ca reprezentând România. Până la această oră, Administraţia Prezidenţială nu a precizat dacă Traian Băsescu va participa la Consiliul European de la Bruxelles.
Romania TV
27 iun. 2012, 13:22
CCR a DECIS: Preşedintele României, Traian Băsescu, participă la reuniunile Consiliului European

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru„, se arată în comunicatul dat publicităţii de către Curtea Constituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului. Motivaţia decizie urmează să fie publicată în perioada următoare.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că nu doreşte să comenteze decizia Curţii Constituţionale, informează România TV.

Curtea Constituţională (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European. La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind conflictul cu Guvernul referitor la nivelul reprezentării la Consiliul European.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de şedinţa CSAT, nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului să meargă el la Bruxelles. Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.

Nu putem transforma şi nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei”, a spus Ponta, la ieşirea de la întâlnirea cu judecătorii Curţii. El a precizat că s-a prezentat în faţa Curţii pentru că, în opinia sa, este nevoie ca instituţiile să funcţioneze pe bază de respect şi a apreciat că blocajele, războaiele şi conflictele sunt împotriva intereselor publice şi a celor naţionale.

„În mod concret, am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României şi există o practică europeană – în Consiliul European participând prim-miniştrii din 25 de ţări, pentru că pe agenda Consiliului care va începe mâine sunt puncte foarte clare care ţin de competenţa Guvernului”, a spus Ponta.

El a arătat că doreşte ca Guvernul să fie lăsat să-şi îndeplinească atribuţiile, iar membrii Executivului să nu fie tot timpul atacaţi, şicanaţi, contestaţi de către preşedintele României, care are propriile sale atribuţii şi pe care trebuie să şi le exercite cu bună credinţă.

„Tot ce ţine de mine şi de Guvern pentru a face ca instituţile să funcţioneze în interes public voi face. (…) Aici nu mai e vorba de Guvern, de preşedinte sau de Parlament, aici e vorba de faptul că mâine la Bruxelles se decid lucruri importante pentru România”, a spus Ponta.

Întrevederea dintre premierul Victor Ponta şi judecătorii Curţii Constituţionale a durat aproximativ o oră şi jumătate.

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a declarat că argumentul principal pe care îl are Administraţia Prezidenţială în ceea ce priveşte reprezentarea la Consiliul European este că nu există o schimbare a legislaţiei care să permită primului-ministru să reprezinte România pe plan extern, în detrimentul preşedintelui care are acest drept în conformitate cu Constituţia.

„Până acum, nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, aceleaşi legi pe baza cărora preşedintele României a participat până acum la Consiliul European”, a declarat Deaconu.

Acesta a arătat că legea fundamentală în conferă şefului statului dreptul de a reprezenta pe plan extern statul român. „Uniunea Europeană este o uniune de state, la Consiliul European participă rerezentanţii statelor, iar Constituţia prevede că preşedintele României reprezintă statul român”, a argumentat consilierul lui Băsescu.

Deaconu a remis Curţii Constituţionale mai multe documente în favoarea tezei pe care a susţinut-o în faţa judecătorilor CCR, inclusiv schimbul de scrisori dintre preşedinţie şi Guvern.

În plus, el a respins ideea că este vorba de un conflict între preşedinte şi Parlament deoarece forul legislativ a adoptat o declaraţie prin care prim-ministrul este autorizat să reprezinte România la Consiliul European. „Declaraţia Parlamentului este o declaraţie politică şi, ca urmare, nu produce efecte juridice nici faţă de preşedinte, nici faţă de Guvern”, a apreciat Ştefan Deaconu.

Întrebat dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, Deaconu a răspuns: „Dacă asta e decizia, trebuie respectată”.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, Declaraţia propusă de USL potrivit căreia primul-ministru, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, în 20 iunie, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către primul-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte.

Ministerul de Externe a transmis, în 20 iunie, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, anunţa premierul Victor Ponta.

Preşedinţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă din 19 iunie, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu.

În 17 mai, preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie.

Întrebat dacă CC este competentă să se pronunţe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus că instituţia este competentă să răspundă oricărei întrebări legate de dreptul constituţional.”Răspunsul îl găsiţi în Constituţie. Cine vrea un răspuns la această chestiune, îl invităm să citească în Constituţie”, a precizat Zegrean. Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 şi 102 din Constituţie, Zegrean a spus că aceasta „dă măreţia dreptului, adăugând că „dacă ar fi textele stricte, cu un singur înţeles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constituţională.”

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
A explodat bomba: Călin Georgescu nu e cine credeţi! Oamenii din spate și legăturile cu Rusia
Playtech.ro
Cu cine o compară Ion Țiriac pe Elena Lasconi. Reacția lui despre o femeie președinte al României
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Premierul, împușcat de un lunetist. Milioane de oameni au asistat la scenă
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Cod galben de ceață densă și risc de ghețuș în 10 județe din România! Atenționarea este valabilă în această dimineață
Cancan.ro
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia CCR. Călin Georgescu, scos din schemă: Vor să interzică dreptul poporului!
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Bărbat dispărut din 1999, găsit în Los Angeles
MediaFlux
Indiferent de anularea sau nu a alegerilor, pentru români are loc Turul II. Mai importante sunt parlamentarele de 1 Decembrie. Bătălia se dă în continuare între Lasconi și Georgescu
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie