Transferul era prevăzut în articolului 2 al OUG 114/2013, iar alineatul 5 al articolului 3 stipulează: „La data semnării protocolului de predare-preluare, Serviciul Român de Informaţii se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” în legătură cu activitatea aferentă imobilului prevăzut la art.2.”, se arată într-un comunicat emis de CCR.
Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi. ”Curtea a constatat că dispoziţiile legale criticate au fost adoptate cu încălcarea exigenţelor constituţionale prevăzute de art.1 alin.(4) şi (5) referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor şi principiul legalităţii, de art.44 privind dreptul de proprietate privată şi de art.115 alin.(4) referitoare la condiţiile adoptării ordonanţei de urgenţă a Guvernului”, transmite Curtea Constituţională. Ultimul articol din Constituţie invocat prevede că ”Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.”
Complexul ”Palatul Olăneşti” a fost construit în 1989 pentru a fi folosit de către demnitari, însă rareori a fost utilizat în acest scop. Evaluat în 2013 la 45.200.000 de lei, complexul cuprinde două corpuri de clădire, o cabană, helioport, parc şi un teren de peste 10 hectare.
Prin intermediul OUG 114/2013, au mai fost transferate două imobile aflate până atunci în administrarea RA-APPS. Vila Covasna, folosită des pentru vacanţe de către preşedintele Traian Băsescu, a trecut în administrarea MApN, iar Hotelul ”Bradul”, aflat tot în Covasna, a trecut în administrarea Bisericii Ortodoxe Române.