CCR a motivat decizia de validare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Motivul incredibil pentru care au respins cererile de anulare

Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat marți decizia de validare a primului tur de scrutin al alegerilor, subliniind că nu au fost identificate neregularități în procesul de întocmire a proceselor-verbale de către birourile electorale, care să pună sub semnul întrebării rezultatele acestui tur.
Mircea Filipescu
03 dec. 2024, 13:25
CCR a motivat decizia de validare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Motivul incredibil pentru care au respins cererile de anulare

În motivarea deciziei, CCR a menționat că a examinat două cereri de anulare a alegerilor, formulate de Cristian-Vasile Terheș și Sebastian-Constantin Popescu, înainte de a se pronunța asupra rezultatului, dar au constatat că una dintre ele a fost depusă tardiv, iar cealaltă nu întrunea condițiile legale pentru a fi acceptată.

”Prin Hotărârea nr.29 din 28 noiembrie 2024, Curtea Constituţională a respins, ca tardivă, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu, având în vedere că astfel de cereri puteau fi depuse până la data de 26 noiembrie 2024, iar cererea formulată de domnul Sebastian Constantin Popescu a fost depusă la data de 27 noiembrie 2024”, precizează judecătorii CCR.

Curtea mai afirmă că, prin Hotărârea nr.30 din 2 decembrie 2024, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 formulată de domnul Cristian-Vasile Terheş.

”Curtea a observat că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.52 alin.(1) din Legea nr.370/2004, în conformitate cu care Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care participă la al doilea tur de scrutin. Examinând procesele-verbale de consemnare şi centralizare a rezultatelor votării, încheiate de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate/ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuţiile biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi de birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară, Curtea Constituţională constată că nu s-au produs neregularităţi referitoare la întocmirea proceselor-verbale de către birourile electorale, de natură să infirme rezultatul stabilit”, arată motivarea deciziei

Citește și: Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, întâlnire înaintea turului II al prezidenţialelor

Comunicatul mai precizează dă, din analiza Procesului-verbal privind rezultatul votării la alegerile pentru Preşedintele României din data de 24 noiembrie 2024, încheiat la data de 26 noiembrie 2024, potrivit art.51 alin.(1) şi (2) din Legea nr.370/2004, de către Biroul Electoral Central şi transmis Curţii Constituţionale în data de 26 noiembrie 2024, şi a proceselor-verbale anexate, Curtea constată că rezultatul alegerilor este cel reţinut în Procesul-verbal privind rezultatul votării la alegerile pentru Preşedintele României din data de 24 noiembrie 2024, încheiat la data de 26 noiembrie 2024, menţionat la paragraful 5 al prezentei hotărâri.

”Din datele prezentate rezultă că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale necesar pentru a fi ales Preşedinte al României în primul tur de scrutin potrivit art.81 alin.(2) din Constituţie, respectiv 9.010.901 voturi, şi, în consecinţă, nu poate fi declarat ales în funcţia de Preşedinte al României. Ca atare, în exercitarea atribuţiilor sale stabilite prin dispoziţiile art.37 alin.(1) din Legea nr.47/1992, precum şi ale art.53 alin.(1) şi ale art.54 alin.(2) din Legea nr.370/2004, Curtea Constituţională urmează să confirme, să valideze şi să aducă la cunoştinţa publică prenumele şi numele primilor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, precum şi ziua votării. Ţinând seama de numărul de voturi obţinute de către fiecare candidat la primul tur de scrutin şi având în vedere dispoziţiile art.81 alin.(3) din Constituţie, la cel de-al doilea tur de scrutin vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. 14. Cel de-al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc, potrivit art.54 alin.(1) din Legea nr.370/2004, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, şi anume în ziua de duminică, 8 decembrie 2024”, se menţionează în motivare.

Citește și: Vasile Bănescu îl scoate pe Călin Georgescu la lecţia de religie: „Razne sapienţiale de cler şi popor seducătoare”

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Becali: Georgescu mi-a cerut bani printr-un intermediar. Ce voia să facă cu suma
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Polonia investește masiv în armament pentru a întări alianța cu SUA și a contracara amenințarea rusă
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol