Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, sesizările au fost formulate de cetăţeni simpli.
„Sunt contestaţii ca şi cele de la primul tur făcute de oameni nemulţumiţi fie de modul cum s-au organizat alegerile, fie de rezultatul acestora. Orice om nemulţumit poate să facă contestaţie, dar noi nu putem să o luăm în considerare decât dacă este făcută de un candidat sau de un partid care a propus candidaţii„, a declarat, miercuri, Augustin Zegrean.
Preşedintele CCR a declarat că validarea alegerilor prezidenţiale va avea loc, cel mai probabil, vineri, 21 noiembrie.
„Dacă primim mâine dosarele de la BEC, vineri vom valida alegerile„, a afirmat, miercuri, Zegrean.
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că Biroul Electoral Central va mai primi în cursul zilei de miercuri procese verbale scrise privind centralizarea votului din judeţe, urmând ca joi să fie încheiat procesul verbal final şi trimis spre validare la CCR.
Potrivit art. 52 din Legea 370/ 2004 pentru alegerea preşedintelui României, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.
Conform legii, „cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază”.