CCR a respins sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache ca judecător al Curţii

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea făcută de PNL privind numirea fostului deputat UNPR Marian Enache ca judecător al CCR, după ce liberalii au contestat că nu au fost respectate procedurile din Senat cu privire la nominalizarea acestuia. Astfel, Marian Enache îşi va prelua mandatul de judecător al CCR începând cu luna iulie.
Iulian Tudor
29 iun. 2016, 08:55
CCR a respins sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache ca judecător al Curţii

Senatorii PNL au sesizat Curtea Constituţională în privinţa numirii lui Marian Enache în funcţia de judecator CCR din partea Senatului motivând sesizarea de neconstituţionalitate prin faptul că acesta nu a avut susţinerea unui grup parlamentar, potrivit news.ro.

Liderul grupului PNL din Senat, Ioan Popa a declarat, pentru News.ro că sesizarea liberalilor vizează aspecte procedurale ale validării acestuia în Comisia juridică şi în plenul Senatului.

Popa a argumentat că Marian Enache nu a fost propus de către niciun grup parlamentar pentru această funcţie, deşi Regulamentul Senatului precizează că orice candidatură pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale trebuie să aibă susţinerea unui grup parlamentar.

Mai mult, nici în plen, în momentul prezentării candidaturilor, niciun grup nu si-a asumat această nominalizare, practic Enache neîndeplinind condiţiile legale pentru numirea ca judecător al Curţii, a spus Ioan Popa.

Popa a mai afirmat că la şedinţa Comisiei juridice în care s-a dat aviz candidaturilor pentru CCR a participat, ca membru al comisiei, un senator care nu fusese validat de plen ca membru, fiind vorba de Constantin Popa (UNPR).

Deputatul independent Marian Enache a fost desemnat prin vot, pe 7 iunie, de către plenul Senatului, judecător al Curţii Constituţionale din partea acestei instituţii, pe locul rămas vacant în urma terminării mandatului de judecător al lui Valentin Puskas.

Marian Enache a fost votat cu 80 de voturi ”pentru şi 37 ”împotrivă” de plenul Senatului.

Mona Lisa Neagoe, propunerea PNL, a primit 34 de voturi ”pentru” şi 83 ”împotrivă”, iar Ruxandra Florina Jipa, senatoare independentă, a fost votată cu 3 voturi ”pentru” şi 114 ”împotrivă”.

În cadrul dezbaterilor, senatoarea Florina Ruxandra Jipa a reclamat faptul că Marian Enache a fost avizat în Comisia juridică  după ce în altă şedinţă, desfîşurată în aceeaşi zi, îi fusese respins dosarul depus în nume propriu.

”Domnul Marian Enache vreau să vă spun că nu a fost audiat pentru că dosarul acestuia nu a fost depus în termen, iar cele două candidaturi au fost Mona Lisa Neagoe şi eu”, a spus Jipa, precizând că este a doua oară ”cînd se petrec nişte lucruri ieşite din comun, care sunt de natura penalului”.

”Vă spun cu toată responsabilitatea că nu am să mai înghit aceste lucruri care sunt de domeniul penalului şi voi face ce trebuie făcut, iar cei care au făcut aceste lucruri, vor răspunde penal”, a spus senatoarea independentă.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că Marian Enache şi-a depus candidatura în calitate de deputat, având acest drept potrivit prevederilor legale şi a adăugat că rolul comisiei juridice nu este de a da un vot, ci de a verifica dacă dosarul este complet, astfel că invalidarea candidaturii, în cursul dimineţii, nu este una regulamentară.

Comisia juridică a Senatului s-a reunit, 7 iunie, în două şedinţe, a doua fiind la solicitarea Biroului Permanent, pentru a-l audia şi pe deputatul Marian Enache, pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după ce iniţial dosarul acestuia fusese respins de senatorii jurişti pentru că nu are sprijinul unui grup parlamentar. În urma noii audieri, Enache a primit aviz favorabil, cu 6 voturi pentru şi 5 împotrivă.

Marian Enache a absolvit sudii juridice în 1977, iar în 1998 a devenit doctor în drept. În perioada 1990-1992, Enache a fost vicepreşedinte al FSN şi al Camerei Deputaţilor. În perioada 1996-2000 a fost deputat, iar ulterior a devenit cadru universitar. În 2012 a obţinut un nou mandat de deputat.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'