Judecătorii Curţii Constituţionale ar fi trebuit să dea, până la ora 12, un aviz privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Avizul CCR este consultativ. Apoi avizul CCR ar fi trebuit analizat de Birourile permanente reunite ale Parlamentului.
UPDATE 15.45 Şedinţa Curţii Constituţionale în care s-a dat avizul privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu s-a desfăşurat în prezenţa a şapte din cei nouă membri ai Curţii, informează MEDIAFAX. La şedinţă au fost prezenţi preşedintele CCR, Augustin Zegrean, şi a judecătorilor Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu şi Puskas Valentin Zoltan. Au lipsit Petre Lăzăroiu, numit la propunerea şeful statului în CCR, şi Tudorel Toader, numit în CCR la propunerea PNL.
UPDATE 15.00 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că a primit avizul Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile pentru continuarea procedurilor parlamentare. Zgonea a anunţat că a transmis la rândul său avizul CC tuturor parlamentarilor, precizând însă că nu a citit pe fond documentul. „Curtea a respectat termenul nostru (de 24 de ore – n.r.), deşi este un termen foarte strâns, a fost corectă şi avizul consultativ a fost transmis (…) Aşa cum am şi spus în Biroul Permanent reunit, Curtea este o instituţie fundamentală a statului român, nimeni nu va exercita presiuni asupra ei şi ea prin termenul stabilit de Parlament prin plenul său va transmite acest raport”, a menţionat preşedintele Camerei Deputaţilor.
UPDATE 14.00 Şedinţa CCR s-a încheiat. Decizia judecătorilor a fost trimisă către Parlament.
„Curtea a respectat termenul nostru, deşi e un termen foarte strâns, avizul consultativ a fost transmis”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Acesta a evitat să precizeze în ce sens s-a pronunţat Curtea arătând că nu a citit „pe fond” textul primit. „Curtea are un aviz consultativ, nu se pronunţă clar”, a mai spus Zgonea.
Potrivit unor informaţii prezentate de România TV, judecătorii CCR s-au pronunţat pe fiecare cap de acuzare în parte şi nu pe sesizarea în întregul său.
„Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează sa-l dea„, se arată într-un comunicat CCR.
UPDATE 13.30 Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat că, deoarece s-a luat la cunoştinţă faptul că CCR s-a întrunit să discute despre cererea de suspendare şi după expirarea termenului nu a fost anunţată decizia judecătorilor, Biroul permanent reunit al celor două Camere a decis să meargă mai departe cu suspendarea preşedintelui, cu sau fără avizul CCR.
UPDATE 13.20 PDL a cerut amânarea şedinţei de suspendare a preşedintelui. USL a respins solicitarea
Începând cu ora 17.00, plenul se reuneşte pentru a dezbate şi vota cererea de suspendare. La şedinţă şi-a anunţat participarea şi preşedintele Traian Băsescu. Este de aşteptat ca şeful statului să vină să se apere.
Pentru suspendarea preşedintelui, USL trebuie să adune 217 de voturi.
Preşedintele poate fi demis mai uşor. Guvernul a modificat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi. La circa două ore de la decizia luată în şedinţa specială convocată la Palatul Victoria, ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial.
După suspendare urmează referendumul prin care românii vor decide dacă Traian Băsescu rămâne sau nu preşedinte. Dacă populaţia decide demiterea preşedintelui, în maximum trei luni vom avea alegeri prezidenţiale.Potrivit Constituţiei, în perioada în care preşedintele este suspendat, interimatul este asigurat de preşedintele Senatului, Crin Antonescu. VEZI CE POATE FACE PREŞEDINTELE INTERIMAR
Parlamentul României a adoptat o hotărâre prin care cere Curţii Constituţionale să dea avizul consultativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în 24 de ore. Astfel, Parlamentul aşteaptă poziţia judecătorilor de la Curtea Constituţională până vineri, la ora 12. Hotărârea a fost adoptată cu 221 de voturi pentru şi opt abţineri.A existat şi o propunere a PDL, făcută prin vocea lui Ioan Oltean, prin care termenul dat Curţii era de două săptămâni. Propunerea lui Oltean nu a mai fost supusă la vot deoarece a fost adoptată înainte aceea susţinută de majoritatea parlamentară.
Guvernul a aprobat modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR printr-o ordonanţă de urgenţă astfel încât Curtea Constituţională nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Astfel, o eventuală hotărâre de suspendare a preşedintelui nu va mai putea fi supusă controlului de constituţionalitate.
Propunerea ca CCR să se pronunţe pe solicitarea de suspendare a şefului statului până vineri, la ora 12.00, a fost formulată de viceliderul PNL Eugen Nicolăescu. Democrat-liberalii au criticat această propunere.