CCR a admis sesizarea PNL cu privire la Comisia de anchetă a SPP

Sesizarea PNL privind decizia Parlamentului de constituire a Comisiei de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice, a fost aprobată marţi de CCR.
Filip Stan
18 sept. 2018, 04:27
CCR a admis sesizarea PNL cu privire la Comisia de anchetă a SPP

UPDATE: Curtea Constituțională a decis, marți, admiterea sesizării de neconstituționalitate formulată de PNL cu privire la înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Pază și Protecție (SPP) în activitatea unor partide politice, informează Mediafax.

Curtea Constituţională dezbate marţi sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului de constituire a Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) în activitatea unor partide politice şi a unor lideri ai acestor formaţiuni, liberalii arătând că înfiinţarea unei astfel de comisii este nelegală.

Sesizarea de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului României nr.31/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide, sesizare formulată de Liderul Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal, se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CCR.

Sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului de constituire a Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi a unor lideri ai acestor formaţiuni a fost depusă în 10 iulie, liberalii arătând că înfiinţarea unei astfel de comisii este nelegală.

Liberalii spun că, potrivit legii SPP, activitatea serviciului este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi este controlată de Parlament, prin Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi nu există nicio raţiune pentru care Parlamentul ar constitui o altă comisie specială.

Liberalii mai arată în sesizarea către CCR că înfiinţarea unei astfel de comisii duce la o slăbire a rolului pe care îl au comisiile permanente ale Parlamentului în sensul că, neavându-se încredere în activitatea lor, Parlamentul îşi creează două rânduri de comisii care să desfăşoare aceeaşi activitate – o comisie permanentă şi o comisie specială de anchetă.

„Nu există niciun motiv pentru care Parlamentul să înfiinţeze o nouă comisie special pentru activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază, din moment ce există deja o Comisie permanentă cu acelaşi obiect de activitate. Înfiinţarea acestei comisii ar însemna o dublare a activităţii unei comisii deja existente şi o reducere a rolului pe care îl au comisiile permanente ale Parlamentului. În cadrul Hotărârii de înfiinţare a Comisiei se poate constata faptul că aceasta nu face nicio referire la evenimente/acţiuni care constituie fapte concrete, relevante asupra interesului public general, a căror existenţă ar determina un impact negativ asupra societăţii, ci doar se limitează la a stabili competenţa comisiei de a verifica o serie de aspecte care ţin de activitatea curentă din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază”, arată PNL în sesizarea transmisă CCR.

Liberalii mai spun că ancheta parlamentară declanşată de această comisie nu ar viza posibile acţiuni care s-au petrecut şi care au produs efecte negative, ci ar fi un control asupra activităţii SPP; control făcut în afara cadrului legal

În sesizarea către CCR, PNL mai arată că instituirea unui control ierarhic prin intermediul acestei comisii de anchetă aduce atingere şi principiului separaţiei puterilor în stat.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat pe 4 iulie constituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide.

De asemenea, Parlamentul a aprobat hotărâre potrivit căreia, până la data de 1 octombrie, comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să facă o anchetă cu privire la activitatea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare.

DailyBusiness
Cea mai căutată meserie. Salariul este 10.000 de lei!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Evită alimentele care conțin acest ingredient. Se găsește în multe produse de post, dar nutriționiștii spun că nu este bun pentru organism
Capital.ro
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Alt copil lăsat să moară la spital! Scandalul din Sistemul de Sănătate ia amploare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Românii care vor primi a doua pensie în luna decembrie 2024. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Viktor Orban solicită regândirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
MediaFlux
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva