Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că verdictul privind renumărarea voturilor din turul 1 al alegerilor prezidențiale va fi anunșat în data de 2 decembrie 2024.
„Ca urmare a numeroaselor solicitari din partea reprezentantilor mass-media, va precizăm ca, astazi, CCR nu va transmite niciun anunt si nicio comunicare. Nu este reala informatia ca se va face un anunt dupa ora 22,00. Urmatoarea comunicare a CCR va fi dupa sedinta programata pentru data de 2 decembrie 2024”, a transmis CCR.
Practic, Curtea se va pronunța după alegerile parlamentare, din 1 decembrie 2024.
BEC ar putea anunţa duminică, la ora 22,00, datele rezultate în urma renumărării voturilor din primul tur al prezidenţialelor, procesul de reverificare a tuturor buletinelor de vot având loc la solicitarea Curţii Constituţionale.
Joia trecută, BEC a stabilit ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, ca urmare a renumărării voturilor.
„Rezultatul (…) se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator”, se arăta în decizia BEC.
Potrivit documentului, versiunile scanate ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul BEC, prin e-mail, la data de 1 decembrie, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie, ora 16,00.
CCR a primit, miercuri, două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Solicitările au fost depuse de doi candidați, respectiv Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu.
”Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.