CCR a admis excepția de neconstituționalitate pentru articolele referitoare la supraimpozitarea producătorilor, inclusiv cei din sectorul regenerabilelor, pe motiv că acestea contravin prevederilor constituționale privind sarcinile fiscale și libertatea economică.
„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 15 și cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare”, a comunicat CCR.
Curtea a considerat că obligația impusă prin ordonanță de achitare a contribuției pentru tranziția energetică de către producătorii de energie electrică încalcă în principal „principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă”, având efecte negative asupra concurenței și descurajând producția de energie din surse regenerabile.
Potrivit e-nergia.ro, decizia Curții vine după ce mai multe companii din sector, în special din zona de energie regenerabilă, au contestat această taxă. OUG 27/2022 impunea tuturor producătorilor de energie să plătească 100% din suma ce depășea pragul de 400 de lei/MWh, indiferent de prețul de vânzare efectiv. Fondurile obținute au fost direcționate către Fondul de Tranziție Energetică, din care au fost subvenționați, cu întârziere, furnizorii obligați să aplice prețuri plafonate la energie și gaze pentru consumatorii finali.
Impactul deciziei Curții asupra eventualelor despăgubiri pe care statul ar putea fi obligat să le acorde rămâne incert. Potrivit Asociației Furnizorilor din domeniu, încasările din suprataxarea sectorului energetic s-au ridicat la aproape 50 de miliarde de lei, dintre care doar jumătate au fost folosiți pentru subvenționarea prețurilor plafonate. Publicația Profit.ro estimează că aproximativ 13 miliarde de lei ar putea reprezenta valoarea compensațiilor.
Într-o reacție oficială, Ministerul Energiei a precizat că „ia act de decizia Curții Constituționale din data de 7 noiembrie 2024, prin care aceasta a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 15 și ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022 sunt neconstituționale”. Ministerul a subliniat că decizia CCR relevă că obligația de contribuție impusă unor producători de energie contravine „principiilor constituționale referitoare la așezarea justă a sarcinilor fiscale și la libertatea economică”.
Ministerul Energiei a anunțat că, după publicarea motivării deciziei, va evalua „toate aspectele juridice și tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituției” și pentru a asigura „stabilitatea pieței de energie și continuarea protejării consumatorilor finali”.