UPDATE ora 15.00 Curtea Constituţională l-a invitat, miercuri, pe preşedintele Klaus Iohannis la şedinţa în care vor fi dezbătute cele două sesizări de conflict juridic de natură contituţională între puterile statului pe tema OUG 13, sesizări făcute de către şeful statului şi de către Consiliul Superior al Magistraturii.
„Avem o şedinţă publică mâine, o să avem şedinţa prin care vom soluţiona cele două sesizări pe conflict de natură constituţională între puterile statului, între Parlament şi puterea judecătorească, între Parlament şi Guvern. Am invitat părţile, l-am invitat şi pe preşedintele României, dar nu în calitate de parte, că nu e parte. Parte sunt Parlament, Guvern şi CSM. Am adresat o invitaţie de a participa la şedinţă şi preşedintelui. Vom vedea mâine dacă vine sau nu, noi ne-am făcut datoria să-l înştiinţăm cu privire la termenul de judecată al sesizării pe care domnia sa a făcut-o şi una similară a făcut CSM„, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
El a mai spus că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului împotriva OUG 13 va fi dezbătută joi de Curtea Constituţională.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joia trecută, că a sesizat CCR în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale. El a arătat că sesizarea vizează conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cererea transmisă CCR se arată că, prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, ”Guvernul şi-a exercitat competenţa de a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituţional privind delegarea legislativă”.
Totodată, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, miercurea trecută, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se constata existenţa unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
‘Solicităm admiterea cererii şi pronunţarea unei decizii prin care să se constate existenţa atât a conflictului juridic de natură constituţională între autoritatea executivă şi autoritatea legiuitoare, cât şi a conflictului juridic de natură constituţională între autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească, precum şi dispunerea măsurilor pe care Curtea Constituţională le va socoti necesare şi utile pentru restabilirea ordinii constituţionale, care trebuie să existe între autorităţile statului’, se menţiona în sesizarea CSM.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de duminică, o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.