CCR discută scandalul listelor electorale şi al eratei. Zegrean: Erata s-a emis în condiţii legale

Membrii Curţii Constituţionale s-au adunat marţi pentru a soluţiona disputa legată de erata pe care CCR a trimis-o Monitorului Oficial în legătura cu validarea referendumului. La intrarea în sediul Curţii, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat că erata a fost emisă "în condiţii strict legale". De asemenea, judecătorii analizează şi conţinutul scrisorii pe care premierul Ponta a trimis-o Curţii.
Romania TV
14 aug. 2012, 07:02
CCR discută scandalul listelor electorale şi al eratei. Zegrean: Erata s-a emis în condiţii legale

UPDATE 13.18 Plenul Curţii Constituţionale a decis că judecătorul Ştefan Minea avea dreptul să trimită erata privind listele electorale permanente

UPDATE 13.14: Şedinţa CCR s-a reluat.

UPDATE 12.45: Judecătorii Curţii Constituţionale au luat o pauză.

La sosirea la sediul Curţii Constituţionale, preşedintele CCR Augustin Zegrean a precizat că nu are nimic să-şi reproşeze din punctul de vedere al legalităţii actelor CCR, inclusiv erata care a provocat tensiuni între judecători. „Erata a fost trimisă în condiţii strict legale”, a declarat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a precizat că nu a citit încă scrisoarea pe care aseară premierul Victor Ponta a trimis-o Curţii, urmând să o lectureze înainte de începerea şedinţei. De asemenea, la cunoştinţa CCR nu au parvenit încă informaţii de la parchet legate de ancheta pe care procurorii au demarat-o în legătură cu validitatea listelor electorale permanente de la Ministerul de Interne.

Premierul Victor Ponta a trimis luni seara o scrisoare către CCR în care subliniază contradicţia dintre cele două adrese trimise către Guvern, la interval de câteva zile. Şeful Executivului susţine că, „la această dată”,  instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire sarcinile prevăzute în Memorandumul adoptat în sedinţa de Guvern din 7 august, astfel încât, „la 31 august, Guvernul să comunice CCR numărul solicitat al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale permanente la data de 29 iulie”.

Victor Ponta i-a scris preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, că, prin adresa nr.5305 trimisă la data de 3 august 2012, Curtea a solicitat Guvernului „să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul  persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Ulterior, precizează Ponta, CCR a revenit cu adresa nr.5306, din 6 august 2012, motivată de „interpretările diferite apărute în mass-media”, în care se susţine că  „prin adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constitţtionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art.17  alin. (2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului,  liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 „.

„Simpla lecturare a celor două adrese relevă faptul că cele două texte conţin solicitări diferite”, îi scrie Ponta lui Zegrean.

Ponta precizează că, în urma primei adrese, Executivul „trebuie să dispună măsuri pentru actualizarea listelor electorale permanente” şi să transmită CCR „numărul persoanelor ce trebuiau înscrise în acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de către CCR dacă „referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui  României din 29 iulie 2012 este valabil în conformitate cu dispoziţiile art.17 alin. (2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului” .

„În cea de-a doua adresă, nr.5306, textul prin care susţineţi că aduceţi clarificări se referă la liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. Ori, listele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispoziţiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autorităţii Electorale Permanente, în vederea depistării eventualelor voturi multiple”, mai scrie Ponta.

„În acest caz, precizarea din adresa nr.5306 este menită să creeze o confuzie  din cauza faptului că obiectul solicitării dumneavoastră, adica listele electorale permanente, nu se află în posesia Guvernului sau a unei instituţii din subordinea sa”, adaugă Ponta.

Ponta precizează că Executivul a aprobat, la data de 7 august 2012, un Memorandum privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 20 12 şi transmiterea către Curtea Constituţională a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

„La această dată, instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire (…) sarcinile prevăzute în memorandum, astfel încât, la data 31 august 2012, Guvenul să vă comunice numărul solicitat de dumneavoastră al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012”, conchide Ponta.

În 6 august, Curtea a transmis o erată, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat că a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Concret, CCR a invocat textele legale, potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Acest lucru înseamnă că sunt cuprinşi în listele electorale permanente toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent unde îşi au domiciliul în ţară sau în străinătate.

Erata solicitată de conducerea CC a generat ample discuţii, inclusiv în interiorul Curţii, trei judecători declarându-se deranjaţi de faptul că nu au fost consultaţi.

Judecătorul Curţii Constituţionale Acsinte Gaspar a declarat, în 9 august, pentru „Gândul”, că nu a fost consultat cu privire la erata publicată în Monitorul Oficial în 7 august şi că a cerut convocarea plenului Curţii „pentru a clarifia unele lucruri”.

În 7 august, judecătorul CC Ion Predescu declara, pentru „Gândul”, că erata ar fi trebuit aprobată în prezenţa tuturor celor nouă judecători constituţionali, pentru că altfel nu este legală.

Miercuri, 8 august, judecătorul constituţional Tudorel Toader a declarat, la România TV că a avut o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului.

Despre erata solicitată luni, 6 august, de către conducerea Curţii Constituţionale în sensul îndreptării deciziei publicate în Monitorul Oficial, judecătorul constituţional a spus că a aflat din presă, la fel ca şi despre sesizarea Comisiei de la Veneţia.

„Am aflat ca orice cititor”, a arătat judecătorul. Judecătorul Tudorel Toader a susţinut că l-a sunat pe judecătorul Ştefan Minea, care asigură permanenţa la conducerea Curţii, întrebându-l despre erată. Tudorel Toader a precizat că nu a fost „întrebat, consultat despre eroarea materială” sau despre sesizarea Comisiei de la Veneţia. „Am convingerea că lucrurile se vor clarifica. Am avut în această seară o convorbire cu domnul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-am solicitat convocarea Plenului Curţii, pentru lămurirea situaţiilor, fiind mai mulţi judecători care susţin acest demers”, a afirmat Tudorel Toader.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor înscrisuri oficiale transmise de Curtea Constituţională către Guvern. O persoană fizică a înaintat PICCJ o plângere penală sub aspectul comiterii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii de Curtea Constituţională către Guvern, au precizat sursele citate.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Care este ora perfectă pentru a consuma cafea. Doar așa poți evita apariția bolilor cardiovasculare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ciorba de fasole, un regal. Rețete de la mănăstire
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A venit verdictul pentru Călin Georgescu. Lovitura finală încasată în justiție: Doi ani!
StirileBZI
Pensiile ar putea fi indexate cu rata inflaţiei! Anunţul a fost făcut de Avocatul Poporului
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Diplomat rus: ‘Rusia nu va ataca țările NATO’
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre