UPDATE: Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, joi, plenul Curţii a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi pentru abrogarea art. 21 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, obiecţie formulată de preşedintele României.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi pentru abrogarea art. 21 din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică este neconstituţională în ansamblul său”, se precizează în comunicat.
Curtea a reţinut, în esenţă, că legea ce face obiectul controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor articolului 61 alineatul (2) coroborate cu cele ale articolului 75 din Constituţie, care consacră principiul bicameralismului Parlamentului.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică şefului statului, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.
Preşedintele Klaus Iohannis precizează în sesizarea transmisă, pe 13 iulie, CCR, că Senatul, în calitate de for legislativ decizional, a adoptat legea într-o formă substanţial diferită faţă de Camera Deputaţilor, fiind introduse noi dispoziţii referitoare la realizarea inventarului bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale, dar şi aspecte legate de concesiunea terenurilor din domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fiind eliminate prevederile care vizau procedurile şi circuitul documentelor necesare în procesul de adoptare a hotărârilor consiliului local.
„Prin forma adoptată de Senat, legea se îndepărtează atât de scopul ei iniţial, în sensul de voinţă politică a autorilor propunerii legislative, cât şi de forma adoptată de Camera Deputaţilor, cea mai mare parte a modificărilor adoptate de Senat referindu-se la realizarea inventarului bunurilor aparţinând domeniului public al statului”, arată preşedintele Iohannis.
El apreciază că actul normativ încalcă, prin modul său de adoptare, principiul bicameralismului, cu consecinţa neconstituţionalităţii legii în ansamblul său.
El solicită CCR să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.