CCR explică prezenţa lui Liviu Dragnea la o şedinţă a Curţii. „Deţinuţii sunt citaţi din oficiu, iar aducerea este obligatorie”

Curtea Constituţională a adus o serie de precizări, după ce în presă au apărut informaţii despre "participarea la şedinţa de judecată a lui Liviu Dragnea". Judecătorii au explicat că "niciodată nu se poate cunoaşte, anterior şedinţei publice de judecată, opţiunea părţilor, respectiv dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în faţa Curţii, personal sau prin reprezentanţi".
Romania TV
11 iun. 2020, 15:49
CCR explică prezenţa lui Liviu Dragnea la o şedinţă a Curţii.

Reacţia Curţii Constituţionale referitoare la prezenţa lui Liviu Dragnea

„Conform procedurii de judecată specifice Curţii Constituţionale, prevăzute de legea sa organică (Legea nr.47/1992) şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate are loc cu citarea tuturor părţilor indicate prin citativul din dosarul instanţei de judecată în faţa căreia s-a ridicat respectiva excepţie de neconstituţionalitate.

Aşadar, toate aceste părţi sunt automat citate şi în faţa Curţii Constituţionale, indiferent de calitatea lor procesuală în litigiul în cadrul căruia s-a invocat excepţia şi indiferent de natura acestuia, unicul criteriu pe baza căruia se face citarea fiind calitatea de parte în acel dosar. Citarea părţilor este o procedură obligatorie şi indispensabilă realizării actului de justiţie în general, inclusiv a justiţiei constituţionale, iar vicierea acestei proceduri constituie, conform legislaţiei în vigoare, temei de drept pentru amânarea soluţionării cauzei sau chiar de nulitate a hotărârii judecătoreşti, după caz.

Pe formularul de citaţie transmis de Curtea Constituţională se menţionează expres că prezenţa în faţa Curţii Constituţionale nu este obligatorie. Prin urmare, obligaţia Curţii este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părţilor din dosar, în timp ce prezenţa efectivă a părţilor în faţa Curţii este la latitudinea acestora.

Din acest motiv, niciodată nu se poate cunoaşte, anterior şedinţei publice de judecată, opţiunea părţilor, respectiv dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în faţa Curţii, personal sau prin reprezentanţi. Aşadar, nici prezenţa persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior şedinţei de judecată din data de 4 iunie 2020.

În ce priveşte cauzele penale, potrivit art.353 alin.(2) teza finală şi art.364 din Codul de procedură penală, deţinuţii sunt citaţi din oficiu la fiecare termen, iar aducerea inculpatului aflat în stare de deţinere la judecată este obligatorie.

În consecinţă, şi în faţa Curţii Constituţionale, deţinuţii sunt de fiecare dată citaţi, dacă au calitatea de parte într-un dosar privind soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate, locul de deţinere având obligaţia de a le asigura prezenţa la Curtea Constituţională, la cererea acestora. În cursul şedinţei publice, judecarea cauzelor penale se face cu prioritate.

Aceasta a fost practica instanţei constituţionale de la înfiinţarea sa, prezenţa deţinuţilor în faţa Curţii Constituţionale la termenele de judecată pentru care au fost citaţi nefiind un lucru neobişnuit. Totodată, începând cu 18 mai 2018, data intrării în vigoare a Regulamentului general privind protecţia datelor („GDPR”), listele de şedinţă publicate pe site-ul Curţii Constituţionale nu mai cuprind şi numele părţilor din dosarele aflate, la termen, pe rolul Curţii Constituţionale.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Curtea Constituţională, la cerere sau din oficiu, după caz, comunică instituţiilor media şi opiniei publice date şi informaţii de interes public, cu respectarea dreptului la informare şi protecţia datelor cu caracter personal”, a transmis Curtea Constituţională.

Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea de eliberare

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol