UPDATE 19.00 Într-un comunicat de presă, Curtea Constituţională precizează că a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie.
„Plenul Curţii Constituţionale întrunit pentru a examina Scrisoarea Primului-ministru al Guvernului României, a hotărât, cu majoritate de voturi: Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, „listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte„, se arată în comunicatul de presă.
Curtea Constituţională a decis marţi să devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.
Anterior, CCR dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.
Potrivit România TV, preşedintele suspendat Traian Băsescu a cerut oficial Curţii Constituţionale să devanseze termenul privind luarea unei decizii de validare sau invalidare a referendumului. În acest sens, Băsescu a trimis o solicitare în scris, iar hotărârea Curţii de a acorda Guvernului un nou termen pentru trimiterea listelor electorale ar fi fost luată în urma cererii lui Băsescu.
CCR a confirmat ulterior solicitarea trimisă de Traian Băsescu.
Tot în şedinţa de marţi, Plenul Curţii Constituţionale a decis că judecătorul Mircea Ştefan Minea avea dreptul să trimită erata privind listele electorale permanente. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Totodată, judecătorii Curţii au discutat dacă decizia de invalidare a referendumului poate fi luată cu 5 voturi din 9. Premierul Victor Ponta a transmis, luni seară, CCR o scrisoare în care arată că Guvernul a primit din partea acestei instituţii două adrese care conţin solicitări diferiteşi explică faptul că listele electorale permanente nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute.
La data de 6 august, Curtea a transmis o erată, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat că a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Concret, CCR a invocat textele legale, potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
Erata solicitată de conducerea CC a generat ample discuţii, inclusiv în interiorul Curţii, trei judecători declarându-se deranjaţi de faptul că nu au fost consultaţi.