CCR a admis marţi o excepţie ridicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modul în care se aplică legea penală mai favorabilă, după intrarea în vigoare în luna februarie a noului Cod penal.
„Cu unanimitate decide: admite excepţia şi constată că dispoziţia art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile. Definitivă şi general obligatorie”, se arată în decizia CCR, potrivit Agerpres.
Premieră: Noul Cod penal a adus la buget peste 1,2 milioane de euro doar într-o lună
„În aplicarea legii penale mai favorabile, nu se pot combina dispoziţii din legi succesive. Deci, circulă unele păreri şi între judecători şi între teoreticienii dreptului, că se poate alege pedeapsa dintr-o lege, se poate alege pedeapsa complementară din altă lege şi aşa mai departe. Curtea a stabilit astăzi, prin unanimitate de voturi, că nu se pot combina dispoziţii din legi penale succesive. Atunci când se stabileşte că una din legi este mai favorabilă, aceea se aplică în toate privinţele”, a declarat marţi preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
Art. 5 din noul Cod penal se referă la aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei şi are următorul cuprins: „(1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile”.
Sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţia a fost făcută după ce judecătorii instanţei au aplicat în mod diferit prevederile din vechiul şi noul Cod penal la calcularea pedepselor aplicate inculpaţilor.