CCR: Înfiinţarea Comisiei pentru evaluarea democraţiei, declarată constituţională

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea PNL privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România.
Ionela Marcu
15 iul. 2015, 12:53
CCR: Înfiinţarea Comisiei pentru evaluarea democraţiei, declarată constituţională

În consecință, înființarea acestei comisii nu încalcă Constituția.

Pe 24 iunie, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a anunțat că PNL va ataca la CCR hotărârea Senatului privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România.

CITEŞTE ŞI: CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului privind taxarea bacşişului

„Am decis să atacăm la CCR hotărârea proaspăt votată de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România (…) imediat după publicarea în Monitorul Oficial”, declara atunci senatorul PNL.

Liberalul preciza că prin, constituirea acestei comisii, președintele Senatului și majoritatea parlamentară fac un „abuz”.

„Senatul are dreptul, Constituția îi permite să constituie aceste comisii speciale, în principal pentru a elabora mai ușor anumite texte, legi, dar se prevăd și alte scopuri care motivează constituirea comisiei, care trebuie să fie în acord cu Constituția și aici avem de-a face cu o încălcare a textului constituțional”, a spus Popa.

El mai susținea că scopul comisiei este subiectiv, arătând că acele concluzii ale acestui for vor fi abuzive.

De asemenea, liberalul preciza că independența și imparțialitatea sistemului judiciar sunt prevăzute în două decizii ale CCR.

Plenul Senatului a adoptat în luna iunie, cu 66 de voturi pentru, 34 împotrivă și 4 abțineri, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România.

Senatul a fost de acord ca din comisie să facă parte 9 membri (4 de la PSD, 3 — PNL, unul — PLR și unul — UDMR), dar grupul PNL a votat împotriva constituirii acestei comisii și a refuzat să își desemneze reprezentanți.

Din partea grupului senatorilor PSD, din comisie fac parte Georgică Severin, Frătean Alexandru, Timotei Stuparu, Gabriela Crețu, din partea PLR — Daniel Barbu, din partea UDMR — Pataki Csaba.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a prezentat Biroului permanent un memorandum privind înființarea Comisiei speciale pentru evaluarea stării de democrație și a statului de drept, urmând ca liderii grupurilor să discute această propunere cu partidele pe care le reprezintă în Senat.

În hotărârea privind constituirea Comisiei speciale se arată că, în luna aprilie 2016, comisia va prezenta Senatului raportul final asupra activității desfășurate, însoțit de recomandări „de lege ferenda”.

„Se constituie Comisia specială pentru evaluarea stării de democrație și a statului de drept în România în scopul de a întocmi și de a prezenta Senatului și, prin intermediul acestuia, societății românești o evaluare amănunțită, analitică și obiectivă atât a calității practicilor și instituțiilor democratice din România, cât și a modului în care puterile în stat funcționează potrivit principiului constituțional al separației, echilibrului și controlului reciproc”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit hotărârii, Comisia specială are următoarele atribuții: organizează dezbateri publice și consultări cu societatea civilă, mediul academic și reprezentanți ai instituțiilor, întocmește o documentare extensivă cu privire la tematica aflată sub evaluare.

De asemenea, printre atribuțiile Comisiei se află realizarea unui raport care va măsura participarea și reprezentarea politică, densitatea și intensitatea rețelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul față de minoritățile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viața privată și securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor și abuzurilor instituționale, responsabilitatea politică, transparența deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituționale și a dezbaterii publice, independența și imparțialitatea sistemului judiciar, rigoarea și raționalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituțiilor de forță, consistența drepturilor și libertăților individuale, precum și a garanțiilor constituționale, formele și eficacitatea controlului cetățenesc asupra tuturor instituțiilor și puterilor statului.

DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Silviu Prigoană și-a organizat parastasul cu mult timp înainte de a muri. Motivul pentru care a făcut asta: “Va fi exact așa cum îmi doresc”
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Vești bune despre Centura București Nord. Coșmarul șoferilor se încheie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
ANM prognozează vreme răcoroasă și precipitații excedentare până la jumătatea lunii decembrie
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva