În comunicat se arată că CCR a primit, în cei 24 de ani de existenţă, aproape 35.000 de sesizări. Dintre acestea, 25.600 de dosare, reprezentând peste două treimi din totalul sesizărilor primite, s-au înregistrat doar în decursul ultimilor nouă ani.
În exercitarea atribuţiilor sale de control, CCR a pronunţat 17.100 de decizii, hotărâri și avize, numărul deciziilor fiind mai mic decât al dosarelor din cauza conexării cauzelor cu același obiect.
„Cele 564 de decizii de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă, în medie, 3,3% din totalul celor pronunţate în cadrul controlului de constituţionalitate începând cu primul an de activitate a Curţii Constituţionale. (…) Ca atare, informaţia vehiculată în anumite medii (în sensul că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile CCR) nu corespunde realităţii”, se arată în comunicat.
Conform aceleiași surse, indiferent de soluţia pronunţată, de admitere sau de respingere, toate actele Curţii sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dar pot fi consultate și pe pagina de internet a CCR. Tot pe pagina de internet sunt afișate periodic informaţii privind stadiul de transpunere în legislaţie a deciziilor de neconstituţionalitate pronunţate începând cu anul 2009.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, declara în urmă cu câteva zile că „este normal să nu fie corelări între legi pentru că avem peste 14.000 de legi în vigoare. Este un noian de legi, este covârșitor. Este foarte greu ca cineva să le știe pe toate, nimeni nu le știe pe toate. (…) Punerea de acord a legilor cu deciziile Curții a fost o altă parte a răspunsului meu. Sunt și probleme. (…) În ultimii 6 ani — 238 de sesizări au fost admise și asta înseamnă 238 de articole sau legi”.