„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii este neconstituţională, în ansamblul său. Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a constatat, în esenţă, că Parlamentul a nesocotit limitele cererii de reexaminare, drept pentru care a constatat că legea, în ansamblul său, încalcă art.77 alin.(2) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale a României.
Pe 25 aprilie, şeful statului a sesizat CCR, privind modificarea unei legi adoptate de Parlament care vizează reforma în domeniul sănătăţii. Şeful statului motivează că Legislativul a schimbat sau eliminat 11 puncte din cererea sa de rexaminare.
Şeful statului susţine că din cuprinsul legii au fost eliminate de către Parlament o serie de prevederi din cuprinsul Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
„Au fost eliminate ori modificate norme din cuprinsul legii deduse controlului de constituţionalitate ce vizează dispozitii din cuprinsul Legii nr. 95/2006, deşi nici textele respective şi nici problematica ridicată de acestea nu au făcut, nici direct, nici indirect, obiectul cererii de reexaminare, după cum urmează: – art. I pct. 1, referitor la completarea art. 16 privind sistemul informatic de telemedicină; art. I pct. 3 ce viza modificarea art. 169 alin. (1) referitoare la categoriile de spitale; art. I pct. 8, ce viza modificarea art. 220 alin. (2) referitoare la completarea surselor de finanţare; art. I pct. 9, referitor la art. 243 ce viza contractele cost-volum/cost-volum-rezultat; art. I pct. 10, referitor la art. 249 privitor la derogarea stabilită pentru contractele cu casele de asigurări de sănătate; art. I pct. 13, ce viza modificarea art. 337 alin. (1) privind cardul naţional; art. I pct. 27, referitor la art. 7011 privind studiile clinice; art. I pct. 30, referitor la art. 800 alin. (8) privind suspendarea sau retragerea autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de distribuitor en detail de medicamente; art. I pct. 32, referitor la art. 803 lit. c) ce viza una dintre cerinţele minime stabilite pentru deţinătorii autorizaţiei de distribuţie angro; art. I pct. 35, referitor la art. 814 ce vizează obligaţia de declarare a sumelor de bani/avantajelor; în plus, noua redactare face trimitere la dispoziţii inexistente, respectiv la art. 193 alin. (7) lit. d2); art. I pct. 36, referitor la art. 857 alin. (8) privitor la efectuarea inspecţiilor”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
În urma deciziei de miercuri a CCR actele normative se vor reîntoarce în Parlament pentru a fi puse în acord cu hotărârea luată de judecătorii Curţii Constituţionale.