Premierul Victor Ponta a reclamat în 5 martie la CCR un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte cauzat de refuzul șefului statului de a-și exercita atribuțiile potrivit art. 85 alin. 2 și 3 din Constituție conform Hotărârii Parlamentului din 4 martie privind modificarea structurii și a compoziției politice a Guvernului.
Ulterior, premierul a făcut cerere de renunțare, însă CCR are obligaţia să judece cauza.
„Aici suntem în dreptul public și aici nu funcționează principiul disponibilității cum e în procesul civil, când partea poate să-și retragă acțiunea. O acțiune adresată CCR nu mai poate fi retrasă. Și când soluționăm excepții de neconstituționalitate, același lucru: vin părțile și spun, păi știți nu ne mai interesează că noi am terminat procesul și vrem să renunțăm. Nu se poate renunța aici”, a afirmat Augustin Zegrean, preşedintele CCR.
Zegrean a subliniat că CCR judecă sesizarea lui Victor Ponta ca pe orice altă cerere.
Pe 11 martie, Victor Ponta a declarat că reclamația sa la CCR nu mai are obiect. „Nu mai are obiect. A fost făcută înainte ca președintele să ia decizia numirii miniștrilor, pentru că era o decizie anterioară a Curții care cerea acest lucru”, a explicat atunci premierul.
Art. 85 din Legea fundamentală prevede: „(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, președintele României va putea exercita atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.