„Astfel, în concret, având în vedere dispoziţiile articolului 147 alineatul (4) din Constituţie, potrivit cărora deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii, dispoziţiile articolului 58 din Legea 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, indiferent de momentul dobândirii calităţii de asigurat. Bineînţeles, la verificarea îndeplinirii condiţiei realizării stagiului complet de cotizare, potrivit diferenţierilor operate în prevederile articolului 58 litera a), b) şi c) din Legea 263/2010, vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu şi stagiile realizate anterior datei dobândirii handicapului”, arată judecătorii constituţionali.
Curtea explică faptul că, în urma constatării neconstituţionalităţii sintagmei „preexistent calităţii de asigurat”, dispoziţiile articolului 58 din Legea 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, precum şi a stagiilor de cotizare şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap dobândit ulterior dobândirii calităţii de asigurat, fără a fi, însă, afectat dreptul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat.
„Această din urmă categorie de persoane va continua, prin urmare, să beneficieze de dreptul prevăzut de dispoziţiile articolului 58 din Legea 263/2010, în aceleaşi condiţii în care s-a bucurat de el înainte ca prezenta decizie să îşi producă efectele”, se menţionează în motivare.
Pe 9 octombrie, CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „preexistent calităţii de asigurat”, cuprinsă în articolul 58 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, este neconstituţională.
„În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea Constituţională a statuat că sintagma ‘preexistent calităţii de asigurat’, cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010, încalcă articolul 16 alin. (1) din Constituţie referitor la egalitatea în faţa legii şi a autorităţilor publice, întrucât nu permite şi persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, ulterior calităţii de asigurat, să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcţie de gradul de handicap. În opinia majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale, nu există nicio deosebire obiectivă şi relevantă între categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat şi categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat”, preciza CCR.