CCR: Pierderea mandatului de parlamentar în urma demisiei din partid nu e constituţională

Propunerea de modificare a articolului 70 din Constituţie în sensul completării cazurilor de încetare a mandatului de parlamentar cu două noi situaţii - demisia din partidul din partea căruia a fost ales şi înscrierea parlamentarului într-un alt partid politic - este de natură a îngrădi 'libertatea de opţiune' a parlamentarilor, nesocotind totodată şi principiile mandatului reprezentativ, consideră judecătorii Curţii Constituţionale, transmite Agerpres. Astfel, această propunerea este neconstituţională.
Romania TV
26 mart. 2014, 17:59
CCR: Pierderea mandatului de parlamentar în urma demisiei din partid nu e constituţională

‘Dispoziţiile cuprinse în propunerea legislativă sunt menite să îngrădească libertatea parlamentarului de a se afilia la un grup parlamentar sau altul sau de a deveni independent faţă de toate grupurile parlamentare’, se arată în motivarea deciziei CCR privind proiectul de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, Curtea atrage atenţia asupra faptului că, potrivit Constituţiei în vigoare, în exercitarea mandatului, parlamentarii sunt în serviciul poporului şi că orice mandat imperativ este nul.

‘Răspunderea pentru o anumită opţiune politică, manifestată prin demisia din partidul politic din partea căruia a fost ales sau prin înscrierea într-un alt partid nu poate fi decât una politică, cel mult morală, dar în niciun caz juridică. Aşa fiind, aplicarea sancţiunii pierderii mandatului de parlamentar afectează în mod grav interesele alegătorilor pe care îi reprezintă şi nesocoteşte unul dintre fundamentele democraţiei parlamentare – mandatul reprezentativ’, arată judecătorii CCR.

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentară, Curtea este de părere că modificarea articolului 72, în sensul propus în proiectul de revizuire a Constituţiei, ar conduce la crearea unui statut privilegiat sub aspectul protecţiei mandatului demnităţii publice pentru reprezentanţii puterii executive (preşedintele şi membrii Guvernului), în vreme ce reprezentanţilor puterii legislative ‘li se suprimă această garanţie constituţională de ordin procesual penal’.

Judecătorii Curţii arată că respectiva modificare vizează abrogarea tezelor a doua şi a treia ale actualului alin. 2 al articolului 72, potrivit cărora urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, iar competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi.

Curtea consideră că respectivele prevederi nu trebuie eliminate din corpul Legii fundamentale întrucât ele instituie ‘o măsură de protecţie a mandatului exercitat de către parlamentari, având caracterul obiectiv al unei garanţii constituţionale a libertăţii individuale a persoanei care ocupă funcţia de demnitate publică şi a dreptului la un proces echitabil’.

De asemenea, judecătorii Curţii propun şi eliminarea modificării aduse articolului 62, prin care numărul deputaţilor nu ar fi fost mai mare de 300. Judecătorii au atras atenţia că dispoziţiile modificatoare nu fac trimitere şi la categoria senatorilor şi că, în plus, prevăd expres că în numărul stabilit nu sunt incluşi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Potrivit Curţii, forma actuală a articolului amintit ar trebui menţinută întrucât prevede atât norma de reprezentare, cât şi un cadru constituţional unitar cu privire la membrii Parlamentului.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vremea se joacă în continuare. Devine de neînțeles și pentru meteorologi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol