Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, plenul a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului 27 din Codul de procedură civilă în interpretarea dată prin Decizia 52 din 18 iunie 2018 pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ a prevederilor articolului XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu referire la sintagma „precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv”, precum şi a prevederilor articolului 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, constatând că prevederile articolului 27 din Codul de procedură civilă în interpretarea dată de ICCJ sunt neconstituţionale, precum şi respingerea, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la celelalte prevederi legale analizate.
„Curtea a reţinut că dispoziţiile art. 27 din Codul de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr.52 din 18 iunie 2018, (…) conduc la prelungirea, în timp, a efectelor unei norme constatate neconstituţionale, prin Decizia nr. 369 din 30 mai 2017, ceea ce încalcă dispoziţiile art. 147 alin. (4) din Constituţie, ce consacră efectul imediat şi general obligatoriu al deciziilor Curţii Constiţutionale, coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul liber la justiţie, precum şi ale art. 126 alin. (3) referitoare la competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Curtea a reţinut că această interpretare este contrară şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale referitoare la efectele de ordin constituţional ale deciziilor sale prin care constată neconstituţionalitatea unei norme legale, efecte care sunt de imediată aplicare asupra cauzelor pendinte”, se precizează în comunicat.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţelor de judecată care au sesizat CCR.