CCR: Referendumul organizat pe mai multe zile este legal

Judecătorii Curţii Constituţionale au arătat că organizarea referendumul în mai multe zile este legală. "În cazuri exceptionale, pentru a se asigura o prezenţă mai mare la vot se poate organiza referendum în mai multe zile", se arată în motivarea CCR.
Romania TV
25 iul. 2012, 12:12
CCR: Referendumul organizat pe mai multe zile este legal

Judecătorii Curţii Constituţionale susţin, în motivarea deciziei prin care au respins contestaţia PDL pe modificarea Legii referendumului, că legiuitorul poate reglementa, în cazuri excepţionale, organizarea referendumului în mai multe zile, pentru a asigura o mai mare participare la vot.

Motivarea Curţii a fost publicată marţi seară în Monitorul Oficial, fiind prezentată argumentaţia pentru care a fost respinsă contestaţia PDL privind extinderea intervalului de vot de la 12 la 16 ore. „Aşadar, deşi regula este ca referendumul să se desfăşoare într-o singură zi, în cazuri excepţionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa şi în sensul ca referendumul să se desfăşoare pe parcusul mai multor zile”, se arată în motivarea judecătorilor Curţii Constituţionale.

Aceasta este una dintre concluziile Curţii, după ce sunt trecute în revistă cele trei tipuri de referendumuri organizate în România, în baza Legii referendumului nr. 3/2000. Astfel, se aminteşte referendumul pentru revizuirea Constituţiei, din anul 2003, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, respectiv 18 şi 19 octombrie 2003. De asemenea, este trecut în revistă atât referendumul din 19 mai 2007, pentru demiterea preşedintelui, dar şi cele două referendumuri „cu privire la probleme de interes naţional” din 25 noiembrie 2007, dar şi din 22 noiembrie 2009.

Totodată, Curtea aminteşte de hotărârea nr. 1 din 15 octombrie 2003 în care a statuat că, „prin stabilirea desfăşurării referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei în două zile, în loc de o singură zi, nu este afectat interesul general al desfăşurării în bune condiţii a referendumului, printr-o prezenţă cât mai mare la urne şi nu sunt încălcate dispoziţiile art. 147, alin. 3 din Constituţie (devenit, după revizuirea şi republicarea Constituţiei, art 151, alin. 3 – s.n.), care stabilesc că organizarea referendumului se face în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau propunerii de revizuire”.

De asemenea, în motivarea judecătorilor CC se precizează că, prin raportarea celor expuse la situaţia referendumului de demitere a preşedintelui, legea fundamentală „nu dispune nici expres, nici implicit cu privire la un anumit interval orar de desfăşurare a referendumului pentru demiterea preşedintelui României”.

„Prevederea sau modificarea acestui interval este de competenţa exclusivă a legiuitorului, numai acesta fiind cel îndreptăţit (…) să reglementeze organizarea şi desfăşurarea prin lege organică a referendumului”, se menţionează în motivarea Curţii Constituţionale.

Mai mult, judecătorii susţin că extinderea intervalului orar pentru votare la referendum „nu este, prin urmare, contrară principiului constituţional al statului de drept, ci, din contră, creează condiţiile necesare pentru ca poporul român să-şi poată exprima voinţa suverană”.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a respins un alt argument din sesizarea PDL, respectiv acela al modificării cu unor măsuri „tehnico-organizatorice” cu mai mult de 10 zile după anunţarea datei de organizare a referendumului.

Astfel, PDL a susţinut că legea adoptată de Parlament pentru extinderea intervalului orar de votare, după mai mult de 10 zile de la data la care a fost anunţat referendumul, ar încălca prevederile articolului 48 din Legea referendumului, unde se menţionează că „măsurile tehnico-organizatorice privitoare la referendumul naţional se stabilesc de către Guvernul României în termen de 10 zile de la data la care a fost anunţat referendumul”.

În consecinţă, PDL a susţinut că sunt încălcate prevederile din art. 1, alin. 5 din Constituţie, unde se precizează că, „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, este obligatorie”. Un alt argument al PDL invocă o decizie a Curţii din 25 ianuarie 2012 cu privire la necesitatea stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral, dar şi recomandările Codului de bune practici în materie electorală a Comisiei de la Veneţia.

Curtea Constituţională a respins argumentul PDL privind intervalul celor 10 zile în care se pot opera modificări în organizarea referendumului.

Curtea „constată că ipoteza normativă a soluţiei legislative criticate antamează un element definitoriu al procedurii de organizare şi desfăşurare a referendumului, şi nu o măsură tehnico-organizatorică”.

În plus, judecătorii CC susţin că referirele la Codul bunelor practici în materie electorală nu fac obiectul stabilirii intervalului de vot la referendum.

„Deşi Curtea ţine cont în evaluarea constituţionalităţilor legilor de acest act, în cauză, constată că recomandările acestuia nu se referă şi la stabilirea/modificarea orelor în care urmează a avea loc referendumul, ci la modificarea sistemelor de scrutin, modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (mai puţin de un an) înainte de alegeri”, au mai susţinut judecătorii CC.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns