CCR respinge excepţia ridicată de Dragoş Băsescu în cazul unei sintagme din Codul Penal

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi excepția de neconstituționalitate ridicată de Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte Traian Băsescu, cu privire la o sintagmă din articolul 291 din Codul penal, care incriminează traficul de influență.
Filip Stan
09 mart. 2017, 12:33
CCR respinge excepţia ridicată de Dragoş Băsescu în cazul unei sintagme din Codul Penal

Tribunalul București admisese, pe 22 iunie 2016, o cerere a lui Dragoș Băsescu de sesizare a CCR cu o excepție de neconstituționalitate vizând articolul 291 din Codul penal care incriminează traficul de influență, mai exact sintagma „lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public”.

Articolul 291 din Codul penal prevede, în primul alineat, că „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Dragoș Băsescu a fost condamnat, pe 17 ianuarie, de Tribunalul București la doi ani și șase luni închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență. Decizia însă nu era definitivă.

Potrivit DNA, pe 13 martie 2014, „Dragoș Băsescu, beneficiind de ajutorul lui Ciprian Nistor, i-a pretins unui om de afaceri (Sandu Staicu — n.r.), denunțător în cauză, 500.000 de euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea și încă 500.000 euro atât pentru obținerea unei soluții favorabile în cauza respectivă, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor acestuia”.

„În sprijinul acestor pretenții, Dragoș Băsescu a lăsat să se creadă că are influență pe lângă organele judiciare respective și chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunțătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen, Dragoș Băsescu i-a propus acestuia ca soluție încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 de euro, eșalonat, pe o perioadă de până la 2 ani, în funcție de evoluția dosarului. Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională”, susțin procurorii.

Spynews
După 40 de ani în care nu a spus nicio vorbă despre secretul teribil din viața sa, Antonya a dezvăluit, pe patul de moarte, cum și-a ucis copilul
Bzi.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Fanatik.ro
Locul din România unde sunt mai multe femei căsătorite decât bărbați însurați. Cum e posibilă această ciudățenie
Capital.ro
Ungaria fierbe. Decizia lui Viktor Orban zguduie întreaga țară. Sunt obligați să plătească
Playtech.ro
OOPS! Denise Rifai, prinsă în fapt pe plajă! Costumul de baie minuscul a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Românii cu credite trebuie să știe asta! „Capcana” în care pot cădea din cauza plăților anticipate
Adevarul
Macron divulgă care sunt țările care se opun aderării Ucrainei la NATO
Spynews
Cum a fost iertat Vali Vijelie de soție după ce a avut mai multe „pofte ale inimii”
Spynews
Ana Baniciu a făcut publică prima imagine cu bebelușul ei! Aris, fiul artistei și al lui Edy Kovacs, e adorabil / FOTO
Evz.ro
Secretul unor geamuri fără pete. Cea mai bună soluție pentru curățat
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!
Cancan.ro
Cristina Șișcanu, fără sutien!!! Fanii au taxat-o fără milă: „Oare ai o oglindă ca cea a…” VIDEO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
Primele declarații ale Narcisei Modrîngă despre videoclipul indecent cu ea. Ce spune fosta iubită a lui Mădălin Păduran, tânărul care a murit într-un accident de mașină la Deveselu, despre imaginile care au apărut în mediul online
Capital.ro
Decizie pentru românii cu carduri de alimente. Schimbare radicală din 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
stirilekanald.ro
Blestemul abătut asupra unei familii, care și-a pierdut cel de-al doilea fiu înecat, tot la vârsta de 17 ani, la 7 ani distanță de prima tragedie!
substantial.ro
Ministrul de Interne anunță dublarea aparatelor drugtest și eliminarea celor chinezești
MediaFlux
Mare ATENȚIE la PEPENII din piețe! ALERTĂ în România
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?