CCR: Revenea Parlamentului obligaţia de a respinge ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică

Curtea Constituţională a României a constatat că Parlamentului îi revenea obligaţia de a respinge ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, deoarece o operaţiune juridică cu caracter individual nu poate fi reglementată printr-o lege sau printr-o ordonanţă.
Romania TV
31 mai 2018, 13:03
CCR: Revenea Parlamentului obligaţia de a respinge ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică

„Înfiinţarea/ reorganizarea sau încetarea activităţii unei edituri, precum cea de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. (…) Curtea reţine că, întrucât (…) ordonanţa de urgenţă a fost transmisă Parlamentului în vederea dezbaterii şi aprobării, revenea chiar Parlamentului obligaţia de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, conform art. 115 alin. (7) din Constituţie, din moment ce operaţiunea juridică realizată de către Guvern nu putea forma obiectul legii”, se arată în motivarea deciziei prin care CCR a admis sesizările de neconstituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 76/2017, prin care Editura Didactică şi Pedagogică era transformată în societate pe acţiuni.

Curtea a constatat că ordonanţa de urgenţă încalcă mai multe prevederi constituţionale, prin raportare la competenţa Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, iar legea de aprobare a acesteia încalcă şi ea o serie de prevederi din Constituţie, preluând în mod corespunzător viciile de neconstituţionalitate ale ordonanţei de urgenţă.

„Având în vedere că o măsură de reorganizare a unei regii autonome nu poate fi adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă, rezultă că nu mai este necesară examinarea condiţiilor de adoptare a acesteia, prin raportare în mod exclusiv la dispoziţiile art. 115 alin. (4) – (6) din Constituţie, respectiv dacă a existat o situaţie extraordinară, dacă a existat o urgenţă a adoptării şi dacă aceasta a fost sau nu motivată. De asemenea, nici criticile de neconstituţionalitate intrinsecă aduse (…) nu pot fi analizate în acest cadru, întrucât, odată admisă obiecţia de neconstituţionalitate pe motiv că Guvernul nu avea competenţa funcţională de a emite o ordonanţă de urgenţă cu privire la reorganizarea realizată, înseamnă că întreaga reglementare trebuie transpusă într-un act administrativ cu caracter individual, respectiv hotărâre de Guvern, act care, prin definiţie, nu poate aduce modificări sau completări în privinţa actelor normative de reglementare primară în vigoare cu consecinţa creării unui monopol pe piaţa manualelor şcolare, astfel cum susţin autorii obiecţiei de neconstituţionalitate”, se menţionează în motivare.

CCR a admis, pe 19 aprilie, sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea pentru aprobarea OUG 76/2017 referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni.

Potrivit unui comunicat al CCR, plenul a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, două obiecţii privind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare, una formulată de 61 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL, iar cealaltă de 50 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale USR, PMP, minorităţilor naţionale şi neafiliaţi.

Constatând identitatea de obiect al acestor două sesizări, Curtea Constituţională a dispus conexarea lor, iar în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile actului normativ sunt neconstituţionale.

„În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, prin caracterul lor normativ, legile şi ordonanţele Guvernului au aplicabilitate generală şi îşi extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor (…). În acest context, Curtea a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome ‘Editura Didactică şi Pedagogică’ dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară – lege sau ordonanţă de urgenţă”, se preciza în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, CCR a reţinut că înfiinţarea sau reorganizarea activităţii unei regii autonome se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale, astfel că ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege.

„Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a OUG 76/2017 încalcă art. 1 alin. (4), art. 16 alin. (1) şi (2), art. 61 alin. (1) şi art. 115 alin. (7) din Constituţie”, se mai arată în comunicat. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte