Magistraţii Curţii Constituţionale au respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate depusă de către PDL împotriva revocării din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor a Robertei Anastase deoarece hotărârea de revocare vizează chestiuni de funcţionare internă a Parlamentului şi nu principii şi valori constituţionale.
Motivarea deciziei Curţii conţine o amplă analiză pe marginea justificării pe care CCR ar avea-o să se pronunţe pe marginea unei hotărâri adoptate de către Parlament. „Pentru menţinerea stării de constituţionalitate a cadrului legislativ în vigoare şi incident în cauza de faţă, rezultă că instanţa de contencios constituţional se poate pronunţa
asupra hotărârilor Parlamentului „care afectează valori şi principii constituţionale.” În consecinţă, Curtea Constituţională urmează să examineze dacă Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.25 din 3 iulie 2012, asupra cărei neconstituţionalităţi a fost legal sesizată să se pronunţe, se circumscrie, ca obiect, în sfera sa de competenţă, astfel cum aceasta este determinată prin Decizia nr.727 din 9 iulie 2012″, se arată în motivarea CCR.
Apoi, judecătorii constată că schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor nu poate face obiectul unei decizii a Curţii Constituţionale. „Curtea constată că revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor nu afectează, prin obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale”, se spune în motivare.
Judecătorii argumentează că le lipseşte un fundament în textul Constituţiei în baza căruia să se pronunţe în această speţă. De asemenea, este invocată jurisprudenţa Curţii pe marginea unor sesizări similare. Astfel, Decizia 17/2000 stipulează: „Camera Deputaţilor este unica autoritate publică ce deţine competenţa ca, în virtutea principiului autonomiei regulamentare, prevăzut în art. 61 alin. (1) din Constituţie, text conform căruia «Organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu […]», să interpreteze, ea însăşi, conţinutul normativ al regulamentului propriu şi să decidă asupra modului de aplicare a acestuia, respectându-se de fiecare dată, desigur, normele constituţionale aplicabile.”
CCR susţine că revocarea lui Anastase este un act juridic individual, nefiind în consecinţă de competenţa Curţii. „Înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate. În lumina tuturor considerentelor expuse, Curtea constată că Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.25 din 3 iulie 2012 nu poate fi supusă controlului de constituţionalitate, deoarece, prin obiectul său de reglementare, nu se încadrează în sfera actelor parlamentare asupra căreia Curtea Constituţională se poate pronunţa”, a conchis Curtea Constituţională.
„Suntem într-o situaţie foarte gravă. Asistăm la un plan foarte bine pus la punct. Dacă ne uităm numai la ce s-a întâmplat astăzi, la revocarea preşedintelui Senatului, revocarea Avocatului Poporului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, putem să constatăm că este un atac grav la instituţiile democratice din România. Pe termen lung, este un lucru îngrijorător”, a declarat Roberta Anastase, precizând că „nici la această oră nu există în Monitorul Oficial o decizie de convocare a sesiunii extraordinare în cadrul căreia a fost revocată din funcţie.