UPDATE: Curtea Constituțională e decis, cu puțin timp în urmă, ANULAREA TURULUI 1 AL PREZIDENȚIALELOR.
Judecătorii Curții Constituționale au ajuns la un consens pentru anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață. Potrivit unor surse de la CCR, ar fi apărut „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitatea, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Ședința CCR are loc după ce, miercuri, CSAT a decis să desecretizeze documentele de la serviciile secrete care arată interferența unui „actor statal” în procesul electoral din România. De asemenea, documentele dezvăluie rețeaua din spatele candidatului independent Călin Georgescu.
”În temeiul articolului 146 litera f din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată în comunicat.
Judecătorii Curții Constituționale au avut o ședință de mai bine de 5 ore, întreprută de două ori, pentru a analiza solicitările de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ședința a fost convocată de președintele CCR, Marian Enache, joi noaptea, pentru că ar fi apărut elemente noi legate de desfășurarea primului tur.
Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a afirmat că nu intenţionează să facă o contestaţie la CCR a României. ”Suntem într-un moment atât de tensionat în societate încât e ca şi cum aş umbla cu o torţă, cu o flacără mare prin benzinărie”, a susţinut Lasconi. Ea a menţionat că instituţiile statului ar trebui întărite.
Elena Lasconi a fost întrebată, joi, la TVR, dacă va face contestaţie la CCR deoarece judecătorii Curţii au anunţat că doar candidaţii calificaţi în turul II pot face acest lucru.
”Nu intenţionez să fac nicio contestaţie pentru că suntem într-un moment atât de tensionat în societate încât e ca şi cum aş umbla cu o torţă, cu o flacără mare prin benzinărie. Mi se pare că deja e prea mult pentru cetăţeni”, a declarat Elena Lasconi.
Ea a precizat că instituţiile statului trebuie întărite. ”Să ştiţi că unele dintre instituţiile statului după desecretizare pare că au lucrat de ceva timp pentru a arăta faptul că există boţi, există ferme de troli, există nişte conturi. S-a urmărit câteva luni lucrul acesta. Nu ştiu ce au făcut cu informaţiile, dacă le-au dat mai departe la Parchet, dacă au ajuns la preşedinte şi preşedintele nu a făcut nimic. Eu cred că instituţiile statului trebuie întărite în sensul că ar trebui să ne spună dacă au nevoie de tehnologie de ultimă generaţie, poate le lipseşte ceva anumitor instituţii. Nu cred că se întâmplă asta în ceea ce priveşte SRI pentru că ei au tot ce înseamnă securitatatea cibernetică şi cred că sunt foarte bine dotaţi, dar acolo a fost ceva”, a explicat Elena Lasconi.
Ea a adăugat că, dacă instituţiile şi-ar fi făcut treaba, nu ar fi fost candidaţi suveranişti în campania electorală. ”Cred că dacă instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba, noi nu am fi avut în această campanie electorală candidaţii care îşi spun suveranişti. Eu cred că nu erau, că nu puteau să îşi depună candidatura. Gândiţi-vă la tot scandalul şi circul din Senat. Preşedintele Senatului nu a făcut nimic, instituţiile statului nu au făcut nimic. Vorbesc aici de Diana Şoşoacă şi chiar nu doresc neapărat să vorbesc despre domnia sa, dar a fost şi scoasă de către CCR, din punctul meu de vedere abuziv din cursă, dar atunci când a ajuns în Parlamentul European acolo regulile erau foarte clare. Nu i s-a dat tribună să vorbească. Cred că instituţiile statului ar trebui întărite”, a afirmat Lasconi.
Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, joi seară, că petiţiile şi cererile referitoare la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate. ”În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”, a arătat CCR.
Lasconi, despre Călin Georgescu: Îi place să vorbească din sufragerie sau la televiziuni unde nu îl încurcă nimeni/ Am avut preşedinte absent, nu cred că românii îşi mai doresc un preşedinte în sufragerie
Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a afirmat despre contracandidatul său, Călin Georgescu, că îi place să vorbească din sufragerie sau la televiziuni ”unde nu îl încurcă nimeni” şi îşi ţine discursul pe care îl are pe TikTok. ”Am avut preşedinte absent, nu cred că românii îşi mai doresc un preşedinte în sufragerie”, a adăugat Lasconi.
Elena Lasconi a fost întrebată, joi, la TVR, cum vede faptul că la această dezbatere nu s-a prezentat Călin Georgescu, contracandidatul ei la alegerile prezidenţiale.
”Tehnicile de manipulare ale domnului Georgescu deja le-am văzut, le ştim. Sper să afle toţi românii despre ce face acest candidat. Lui îi place să vorbească din sufragerie sau la televiziuni unde nu îl încurcă nimeni şi îşi ţine discursul pe care îl are pe TikTok sau pe alte reţele de socializare. Nu sunt aici să jignesc candidaţi, sunt aici să răspund la întrebări şi doresc ca românii să afle ce doresc eu să fac pentru România. Am avut preşedinte absent, nu cred că românii îşi mai doresc un preşedinte în sufragerie”, a declarat Elena Lasconi.
Elena Lasconi: Biserica nu ar trebui să se implice în politică/ Am auzit că au fost câteva feţe bisericeşti care s-au implicat. Şi e trist că se întâmplă lucrul acesta
Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a afirmat că Biserica nu ar trebui să se implice în politică. ”Am auzit că au fost câteva feţe bisericeşti care s-au implicat. Adică, e vizibil, nu erau doar bârfe, poveşti. Şi e trist că se întâmplă lucrul acesta”, a arătat ea.
Elena Lasconi a fost întrebată, joi, la TVR, cum vede rolul Bisericii în România secolului XXI. ”Biserica nu ar trebui să se implice în politică. Ar trebui să stea departe de politică şi am auzit că au fost câteva feţe bisericeşti care s-au implicat. Adică, e vizibil, nu erau doar bârfe, poveşti. Şi e trist că se întâmplă lucrul acesta. Dar eu respect Biserica ca şi instituţie şi sunt foarte mulţi preoţi cu har. Adică preoţi care ştiu să asculte şi cumva cred că au de multe ori un rol extrem de important în societate, mai ales în zona rurală pentru că la oraş poate mai poţi să apelezi la un psiholog, dacă îţi permiţi să faci asta, dar dacă ai într-o comunitate mică un preot care ştie să asculte şi la care să te poţi duce pentru un sfat, asta este un lucru bun”, a afirmat Elena Lasconi.