CCR: Sintagma ‘în cazul în care convieţuiesc’ din legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, neconstituţională

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, joi, excepția de neconstituționalitate ridicată împotriva dispozițiilor articolului 5 litera c din legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și a constatat că sintagma "în cazul în care conviețuiesc" este neconstituțională.
Filip Stan
27 apr. 2017, 15:24
CCR: Sintagma 'în cazul în care convieţuiesc' din legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, neconstituţională

„Curtea Constituțională a dezbătut excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 5 litera c din Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie potrivit căruia: „În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înțelege: (…) c) persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc”, se arată într-un comunicat al CCR. 

Potrivit sursei citate, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „în cazul în care conviețuiesc” din cuprinsul prevederilor articolului 5 litera c din Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie este neconstituțională.

„Curtea că a constatat că alineatul 2 al articolului 20 din Constituție — care stabilește că, în caz de neconcordanțe între pactele și tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte și legile interne, au prioritate reglementările internaționale, cu excepția cazului în care Constituția sau legile interne conțin dispoziții mai favorabile — instituie prioritatea de aplicare a reglementărilor internaționale față de legile interne contrare. Or, articolul 3 (Definiții) litera b din Convenția din 11 mai 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, ratificată de România prin Legea nr. 30/2016, Convenție ce reprezintă un veritabil tratat privind drepturile omului, prevede că ‘violența domestică’ înseamnă toate acțiunile de violență fizică, sexuală, psihologică sau economică, care se produc în mediul familial sau domestic ori între foștii sau actualii soți sau parteneri, indiferent dacă agresorul împarte sau a împărțit același domiciliu cu victima”, se arată în comunicat.

Prin urmare, arată CCR, condiția conviețuirii impusă de prevederile articolului 5 litera c din Legea 217/2003 persoanelor care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, pentru a se putea emite un ordin de protecție, constituie o neconcordanță, în accepțiunea articolului 20 alineatul 2 din Constituție, între legea internă și un tratat privitor la drepturile fundamentale ale omului, situație în care textul constituțional consacră prioritatea reglementării internaționale.

Așadar, notează sursa citată, sintagma „în cazul în care conviețuiesc” (…) contravine dispozițiilor articolului 20 alineatul 2 din Constituție, prin raportare la articolul 3 litera b din Convenția din 11 mai 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, ratificată de România prin Legea 30/2016.

De asemenea, Curtea a reținut că cerința conviețuirii, impusă de prevederile articoluli 5 litera c din Legea 217/2003 persoanelor care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii pentru a se putea emite un ordin de protecție, este nerezonabilă, întrucât determină inadmisibilitatea cererii de emitere a ordinului de protecție, deși se constată exercitarea unui act de violență, de natură să pună în pericol viața, integritatea fizică sau psihică sau libertatea victimei și deși aceasta demonstrează în fața instanței că între părți s-au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii.

„Astfel, această condiționare contravine însuși scopului pentru care a fost adoptată Legea numărul 25/2012, de modificare a Legii numărul 217/2003, și anume crearea unui instrument juridic civil eficient pentru prevenirea și combaterea violenței în familie — ordinul de protecție, prin care instanța poate să dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre măsurile — obligații sau interdicții prevăzute la articolul 23 din lege”, se mai menționează în comunicat.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Timiș — Secția I civilă.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile binecuvântate săptămâna viitoare. Cinci nativi sunt pe cai mari până pe 28 iulie
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
ITP-ul va fi marele test pentru șoferi. Totul se schimbă, autoritățile sunt în alertă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'