„În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.), urmează să fie trimise spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, următoarele decizii: Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 (referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea alin.(1) al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale); Decizia nr. 731 din 10 iulie 2012 (referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului); Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012 (asupra conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul- ministru, pe de o parte , şi Preşedintele României, pe de altă parte); Decizia nr. 728 din 9 iulie 2012 (referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a domnului Vasile Blaga); Decizia nr.729 din 9 iulie 2012 (referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din funcţia de preşedinte şi membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor); Decizia nr.732 din 10 iulie 2012 (referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului nr . 32 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului)”, se arată într-un comunicatal CC .
CC aminteşte că aceste dosare au fost soluţionate în 9 şi 10 iulie.
Curtea Constituţională precizează în comunicat că a trimis miercuri la Monitorul Oficial decizia în cazul obiecţiei de neconstituţionalitate a modificărilor la Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, hotărârea privind cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi preşedinte, precum şi decizia referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate în cazul modificărilor aduse Legii educaţiei naţionale.
De la data publicării, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii.
Curtea Constituţională a decis marţi, cu unanimitate de voturi, că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.
Judecătorii CCR au decis că Legea referendumului este constituţională, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.