CCR a respins astfel contestaţia din 6 martie a PSD şi PNL privind numirea de către Parlament a noilor membri în CNA.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, anunţa că s-a depus la Curtea Constituţională „o contestaţie legată de Hotărârea 5 a Parlamentului României prin care au fost făcute numirile la CNA, semnată de 67 de deputaţi PSD şi 42 de deputaţi PNL”.
El a arătat că deputaţii Opoziţiei critică încălcarea normelor constituţionale prin numirile făcute la CNA, deoarece comisiile parlamentare de specialitate au întocmit doar un proces-verbal şi a fost schimbată compoziţia politică din această instituţie.
„Conform algoritmului, la 1 februarie ar trebui să fie la CNA doi membri PDL, doi membri PSD, unul PNL şi un membru de la alte partide. În momentul de faţă s-a luat un loc de la PSD, modificându-se majoritatea de la CNA, scopul este acela de cenzurare a presei”, a explicat Mircea Duşa.
Senatul şi Camera Deputaţilor au validat, în 6 martie, în şedinţă comună, numirea lui Lorand Turos şi a lui Valentin Alexandru Jucan în calitate de membri titulari ai CNA şi a lui Mihail Marius Badea în calitate de membru supleant al CNA.
Membrul CNA Lorand Turos, propus de grupurile parlamentare ale UDMR, a fost numit până la data de 19 decembrie 2012 (pentru restul de mandat rămas după ce Attila Szasz a părăsit CNA), iar membrul titular Valentin Alexandru Jucan şi membrul supleant Mihail Marius Badea, propuşi de grupurile parlamentare ale PDL, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, conform Legii audiovizualului. Votul a fost secret, cu buletine de vot.
PSD a acuzat PDL că îşi subordonează CNA, în acest moment această instituţie, cu rol extrem de important în campania electorală, fiind controlată de actuala putere.
PSD menţiona că, în virtutea algoritmului politic, l-a propus pe Grigore Zanc pentru un nou mandat în CNA.
„Acesta a fost încă din 2004 membru al Consiliului şi, la expirarea mandatului, în octombrie 2010, PSD s-a pronunţat pentru continuitate, susţinându-l în continuare pe domnul Zanc pentru postul de la CNA. Acest algoritm vizează menţinerea unui echilibru între putere şi opoziţie, fiind legitimat de votul popular. Dar, dacă în cazul UDMR regula a fost respectată, în ceea ce priveşte opoziţia, candidatul susţinut de PSD a fost respins, în locul său fiind numit candidatul PDL”, arăta PSD.