In primele patru luni ale anului, ANAF a colectat cu 6,42 miliarde lei in plus fata de aceeasi perioada din 2014. Veniturile au depasit cu 6,56% programul de incasari.
ANAF precizeaza intr-un comunicat ca in aceasta perioada s-a inregistrat „pentru prima data o crestere a ponderii veniturilor in PIB, de la 8,87% la 9,34%”.
Potrivit ANAF, veniturile confirma efectul diminuarii evaziunii fiscale, in conditiile in care colectarea TVA a crescut cu 20,01%, o crestere de 14,24% inregistrandu-se si la impozitul pe venit. Oficialii ANAF subliniaza faptul ca, dupa o lunga perioada, se inregistreaza pentru prima data o crestere a ponderii veniturilor in PIB, de la 8,87% la 9,34% (pe primele 4 luni).
La totalul bugetelor de asigurari sociale, in ciuda scaderii CAS cu 5 puncte procentuale si a cresterii volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, exista o crestere de 0,22%, ceea ce inseamna ca efectul negativ al scaderii CAS a fost amortizat.
In ce priveste diminuarea TVA restituita, aceasta reprezinta efectul pozitiv al reducerii semnificative a numarului de deconturi negative cu optiune de rambursare cu intarziere mai mare de 180 de zile, dar si a procesului de eliminare accelerata a firmelor fantoma din lanturile de tranzactionare, prin actiunea Directiei Antifrauda si institutirea noii proceduri de inregistrare in scop de TVA.